Augstskolas sākušas cīņu par topošajiem studentiem (39)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tuvojoties kārtējiem izlaidumiem Latvijas vidusskolās, augstskolas jau sākušas cīņu par topošajiem studentiem, sacenšoties savā starpā gan par labāko studiju maksu, gan programmu un sociālā atbalsta piedāvājumu.

Augstskolu sāncensību par studentiem šogad saasinājusi ne tikai ekonomiskā krīze, bet arī studentu skaita samazināšanās. Izglītības un zinātnes ministrijas valdībā prezentētā ziņojumā norādīts, ka studējošo skaits Latvijā samazinās jau trešo gadu pēc kārtas un ar katru gadu krītas vidēji par 2000 cilvēkiem.

Reaģējot uz krīzes radīto studentu maksātspējas krišanos, piecas no sešām universitātēm nolēmušas studiju maksu rudenī nepalielināt, bet Latvijas Lauksaimniecības universitāte lēmumu gatavojas pieņemt tuvāko nedēļu laikā. Studiju maksu līdzšinējā apmērā izlēmušas saglabāt arī vairākas valsts dibinātās augstskolas.

Tikmēr vairākas augstskolas jaunus studentus mēģina piesaistīt ne vien ar studiju maksu nepalielināšanu, bet piedāvājot arī iespējas, kā par studijām maksāt mazāk. Piemēram, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskola (ISMA) aprīļa beigās rīkoja olimpiādes, kuru uzvarētājiem tiek garantēta mācību maksas atlaide augstskolā pat 100% apmērā, solot tad, ja studijas būs sekmīgas, atlaidi piemērot arī nākamajos mācību gados.

Savukārt Rīgas Juridiskā augstskola un Biznesa augstskola "Turība" sola 10% atlaidi gada studiju maksai tiem, kas studijām pieteiksies līdz 1.jūnijam. "Turība" arī ziņoja, ka nākamajā gadā piedāvās 35 budžeta vietas un 80 stipendijas, kā arī 65 stipendijas "Erasmus" apmaiņas programmu dalībniekiem.

Valsts izglītības attīstības aģentūra ziņo, ka nākamajā mācību gadā augstskolas piedāvās vairāk nekā 30 jaunas studiju programmas. Lielai daļai augstskolu licences, kas dod tiesības uzņemt studentus jaunajā programmā, jau ir izņemtas, bet daļā programmu vēl notiek aktīvs darbs pie izstrādāto programmu licencēšanas.

Visvairāk jaunu programmu - piecas - izstrādājusi Liepājas Universitāte (LU). Pa četrām jaunām programmām piedāvās Rīgas Juridiskā augstskola (RJA), Banku augstskola (BA) un Latvijas Universitāte (LU), pa trim - Vidzemes augstskola (ViA) un Ekonomikas un kultūras augstskola (EKA). Pārējās augstskolas izstrādājušas pa vienai līdz divām jaunām programmām.

Liela daļa augstskolu papildinājušas savu studiju programmu piedāvājumu ar programmām, kādas līdz šim nav tikušas piedāvātas, taču ir īstenotas citās Latvijas augstskolās. Atsevišķas augstskolas izstrādājušas programmas jomās, kurās studiju iespējas Latvijā bija ierobežotas vai pat izstrādājušas pavisam jaunas līdz šim nebijušas programmas.

Lielākais jauno studiju programmu piedāvājums dažādos līmeņos ir uzņēmējdarbībā un vadībā. Piemēram, BA piedāvā studēt risku vadību, inovācijas un produktu vadību, kā arī privātkapitāla pārvaldīšanu, Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola un LU piedāvās studēt projektu vadību, bet vadībzinātni doktorantūras līmenī varēs studēt arī LU un ISMA.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu