Robertsons uzsver nepieciešamību NATO kandidātvalstīm atbilst demokrātijas standartiem .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pieņemot lēmumu par NATO paplašināšanos, aliansei ir svarīgi, lai nākamās un esošās dalībvalstis cita starpā vienotu arī "noteiktas vērtības, demokrātija un brīvība likuma priekšā", ceturtdien publicētā intervijā laikrakstam "Diena" pirms ierašanās Rīgā paudis NATO ģenerālsekretārs Džordžs Robertsons.

"NATO vienmēr ņem vērā attieksmi pret nacionālajām minoritātātēm, kā arī izvērtē galvenās pilsoniskās tiesības un atbilstību demokrātijas standartiem. NATO nav tikai militārā alianse. Tā ir alianse, kuras dalībvalstis vieno noteiktas vērtības, demokrātija un brīvība likuma priekšā," atbildot uz jautājumu par Latvijas virzības uz Eiropas Savienību un NATO sastību ar vēlēšanu likumu maiņu, saka Robertsons. Viņš norāda, ka novembrī, pieņemot lēmumu par NATO paplašināšanos, tiks ņemts vērā arī tas, kādas attiecības valstīm ir ar kaimiņiem. "Tādēļ novembrī, kad tiks pieņemts lēmums, mēs vērtēsim demokrātijas kvalitāti un to, vai valstij ir labas attiecības ar kaimiņvalstīm," saka NATO ģenerālsekretārs. Robertsons arī norāda, ka vairākās NATO kandidātvalstīs pirms alianses paplašināšanas notiks parlamenta vēlēšanas, kas būs nozīmīgs faktors. "..Un vairākās valstīs pirms novembra būs vēlēšanas. Tādēļ visiem, kas balsos šajās vēlēšanās, tas būtu jādara ar acīm vaļā, jo uz viņiem skatīsies ļoti uzmanīgi. Jauni politiskie spēki nāks pie varas, un, ņemot vērā, ka no NATO nevienu valsti ārā izmest nevar, pirms kādu ielūdzam, mums jābūt pārliecinātiem, ka šī valsts paliks uzticīga demokrātijai, turpinās militārās reformas un būs gatava uzņemties sastības drošības jomā," viņš saka. Jau ziņots, ka Robertsona ceturtdien ierodas vizītē Latvijā, lai iepazītos ar Latvijas gatavību dalībai NATO pirms gaidāmās alianses paplašināšanās. Robertsons tiksies ar Valsts prezidenti, Ministru prezidentu Andri Bērziņu, Saeimas priekšsēdētāju Jāni Straumi, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas pārstāvjiem, kā arī ar ārlietu ministru Induli Bērziņu un aizsardzības ministru Ģirtu Valdi Kristovski. Jau ziņojām, ka Robertsons bija ieplānojis apmeklēt Latviju jau 2001.gada 29.novembrī, taču Afganistānas notikumu dēļ iepazīšanos ar Latviju un Lietuvu ģenerālsekretārs pārcēla uz februāri. Latvija cer novembrī NATO galotņu sanāksmē Čehijas galvaspilsētā Prāgā saņemt uzaicinājumu iestāties aliansē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu