Turaidas muzejrezervātā svinēs Meteņus (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turaidas muzejrezervātā šodien plkst.15 tiks svinēti Meteņi kopā ar Siguldas folkloras kopu "Senleja" un "Senlejiņa" čigāniem, informēja Siguldas pašvaldība.

Pasākumā iecerēts dziedot un sadancojot atvadīties no ziemas, satikt Laimes lāci, meklēt zelta pogu, lielīties, dzīt kurmjus, mieloties ar gardo Meteņa putru un slokatņiem, sacensties garākajā nobraucienā no kalniņa un, ja būs sals, griezt riņķa lēzi uz dīķa.

Meteņdienā notiek atvadas no ziemas un sākas pavasara gaidīšanas laiks, tāpēc svētkos tiek veikti nozīmīgi, auglību veicinoši rituāli, lai nodrošinātu nākamā gada ražas labu iznākumu. Meteņos pēdējo reizi pirms pavasara ļaudis maskojas un dodas gājienā no mājas uz māju, dziedādami, dancodami un dzīdami Meteni, tā veicinot auglību katrā sētā.

Meteņi Vidzemes pusē bieži saukti arī par Vastlāvi vai Pīrāgu dienu. Vārda "Meteņi" skaidrojums reizēm tiek saistīts ar vārdu "mest", attiecinot to uz laika metiem, bet atrodami arī sadzīviskāki skaidrojumi, kas norāda, ka Meteņa dienā bērnus metuši sniega kupenās. Meteņdienu svin 40 dienas pirms Lieldienām, dienu pirms Pelnu dienas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu