Adamkus aicina izvērtēt Prunskienes lēmumu piedalīties Kaļiņingradas jubilejas svinībās

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas prezidents Valds Adamkus aicinājis premjerministru Aļģirdu Brazausku izvērtēt zemkopības ministres Kazimiras Prunskienes lēmumu doties uz Kaļiņingradas 750.gadadienas svinībām, kurās Lietuva nav aicināta piedalīties augstākajā līmenī.

Kā jau ziņots, Krievija uz Kaļiņingradas jeb Kēnigsbergas dibināšanas 750.gadadienai veltītajiem sarīkojumiem jūlija pirmajās dienās nav uzaicinājusi apgabala tuvāko kaimiņvalstu Lietuvas un Polijas vadītājus Valdu Adamku un Aleksandru Kvasņevski, toties ielūgusi gan Vācijas kancleru Gerhardu Šrēderu, gan Francijas prezidentu Žaku Širaku. Plānots, ka 3.jūlijā viņi tiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Prezidents Adamkus šajā sakarā ieteicis valdības locekļiem nedoties uz svinībām Kaļiņingradā, un tādu pašu ieteikumu izplatījusi arī Ārlietu ministrija, taču Prunskiene to nav ņēmusi vērā un piektdien dodas uz Kaļiņingradu. "Lietuvas ārpolitiku veido Ārlietu ministrija, un jebkāda cita rīcība, manuprāt, ir bezatbildīga," prezidents piektdien sacīja žurnālistiem. "Domāju, ka premjeram būtu attiecīgi jāreaģē, jo tā ir viņa valdības locekle." Ministres lēmumu ceturtdien jau nosodīja gan prezidents, gan ārlietu ministrs Antans Vaļonis, kurš pauda viedokli, ka tas pazemo Lietuvas valsti. "Ja nav ielūgts valsts vadītājs, nav ielūgta arī pati valsts. Neviens nevar pārstāvēt valsti prezidenta vietā. Mums, nevis Krievijai jānosaka pārstāvības līmenis. To nevar darīt arī zemkopības ministre. Uzskatu, ka tas ir valstiskuma izpratnes un sirdsapziņas jautājums. Šāda rīcība apliecina necieņu pret valsti," Lietuvas diplomātiskā resora vadītājs sacīja ziņu aģentūrai ELTA. Prunskiene ceturtdien izplatīja paziņojumu, kurā viņa norāda, ka "Kaļiņingradas pilsētas un novada vēsture gadsimtu gaitā cieši savijusies ar Lietuvu un lietuviešu tautas vēsturi un kultūru". Ministre arī norādīja, ka par ielūguma pieņemšanu lēmusi ar premjera Aļģirda Brazauska ziņu. Ielūgumu uz svinībām saņēmuši arī vairāki Lietuvas Seima deputāti, uz Kaļiņingradu jau devies arī Viļņas mērs Arturs Zuoks. Kēningsbergu, tagadējo Kaļiņingradu, 1255.gadā dibināja Vācu ordenis. Kaļiņingradas apgabals, kas nonāca Maskavas īpašumā pēc Otrā pasaules kara, robežojas ar Poliju dienvidos un Lietuvu ziemeļaustrumos. Vācijas valdības pārstāvis nesen izteica nožēlu, ka uz oficiālajām svinībām Kaļiņingradā nav uzaicināti Polijas un Lietuvas prezidenti, savukārt Kvasņevskis to nosauca par "vairāk nekā kļūdu".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu