ANO galvenā mītne Eiropā var būt pilna ar noklausīšanās ierīcēm

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ANO galvenā mītne Eiropā, kur ministru apspriežu istabā tika atrasta noklausīšanās ierīce, acīmredzot ir pilna ar slepenām spiegošanas ierīcēm, piektdien izteicās kāds ANO drošības dienesta darbinieks. "Tas ir kā Šveices siers," viņš teica aģentūrai "Reuters". "Ja mūsu rīcībā būtu tehniskie līdzekļi un personāls rūpīgai pārmeklēšanai, esmu pārliecināts, ka mēs atrastu vienu mikrofonu pēc otra.

Tas pats būtu arī ANO ēkās Ņujorkā un Vīnē," teica drošības dienesta darbinieks, lūdzot neizpaust viņa vārdu. ANO galvenā pārstāve Ženēvā Marī Hēze apstiprināja Šveices televīzijas ziņoto, ka strādnieki nesen remonta laikā atraduši sarežģītu noklausīšanās ierīci Nāciju pils tā dēvētajā Franču salonā. Tomēr ANO veiktajā izmeklēšanā nav noskaidrots, kas ievietojis šo ierīci. Televīzija ziņoja, ka ierīce atrasta paslēpta aiz koka paneļiem elegantajā istabā, kas slavena ar savām 30.gadu franču "art deko" stila mēbelēm, taču Hēze atteicās sniegt jebkādas detaļas. Drošības speciālists no Ženēvas Daniels Oigsters, aplūkojis fotoattēlus, televīzijai teica, ka sistēma varētu būt ražota Krievijā vai Austrumeiropā. Tās lielums liecina, ka tā varētu būt trīs vai četrus gadus veca, kad šādas sistēmas vēl nebija tik miniatūras kā tagad, viņš sacīja, atzīstot, ka "tā ir ļoti sarežģīta noklausīšanās iekārta". Šis atklājums izdarīts laikā, kad Nāciju pilī tiek pārskatīti drošības pasākumi un tiek ierīkotas masīvas jaunas ieejas, kā arī betona barjeras. ANO trīs gadu laikā ieguldīs gandrīz 40 miljonus dolāru (20,9 miljonus latu), lai uzlabotu aizsardzību galvenajā mītnē Ženēvā pēc ANO mītnes Irākā bombardēšanas 2003.gada augustā, kad tika nogalināti 22 cilvēki, arī ANO sūtnis Seržu Vjeira de Mello. ANO amatpersonas uzskata, ka noklausīšanās, ja tā apstiprināsies, pārkāpj starptautiskās tiesības un ir nekavējoties jāizbeidz. Franču salonu izmantoja galveno lielvalstu - ASV, Krievijas, Ķīnas, Lielbritānijas un Francijas - ārlietu ministri privātām sarunām par Irāku 2003.gada septembrī pēc ASV iebrukuma un okupācijas. Parīzē Francijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Ervē Ladsū paziņoja: "ANO ir atbildīga par izmeklēšanu, tā notiek, un mēs, tāpat kā citi, gaidām rezultātus." Šā gada janvārī šo istabu izmantoja sarunām par globālo badu, kurās piedalījās ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans, Brazīlijas prezidents Luišs Inasiu Lula da Silva un Francijas prezidents Žaks Širaks. Annans šajā istabā arī tikās ar Nigērijas prezidentu Olusegunu Obasandžo un Kamerūnas prezidentu Polu Biju, lai apspriestu strīdīgo Bakasas pussalu. Tā atrodas līdzās zālei, kurā notiek ANO atbalstītās atbruņošanās konferences iknedēļas sarunas, un to izmanto ministri, kuri runā šajā 66 valstu forumā un bieži rīko divpusēju tikšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu