Tūkstošiem bērnu cieš no seksuālās varmācības (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan ir grūti precīzi pateikt, cik bērnu katru gadu Latvijā cieš no seksuālās vardarbības, pētnieki lēš, ka tie ir vismaz 1000 bērnu.

Ļaundari kļūst arvien gudrāki – pakļaujot bērnu vardarbībai, viņi neatstāj tiesu ekspertam pamanāmas pēdas, tāpēc seksuālā vardarbība pret bērnu nereti nav pierādāma tiesā. Tā kā lielākā daļa varmāku ir bērnu ģimenes locekļi, bērnam tiek iedvests, ka "tā notiek visās ģimenēs".

Pētījumā Bērnu seksuālā izmantošana Latvijā par problēmas aktualitāti aptaujāti eksperti, sabiedrība un pētītas krimināllietas. Neraugoties uz ierobežojumiem statistikas datu iegūšanā, eksperti bērnu seksuālo izmantošanu uzsver kā aktuālu problēmu Latvijā. Pieejamie dati liecina, ka no 445 bērniem, kuri gada laikā izgājuši rehabilitāciju četros valsts finansētos krīzes centros, 100 bērnu jeb 22 procenti cietuši no seksuālās vardarbības. Arī tiesu medicīnas eksperti norāda, ka gadā vidēji tiek veikts ap 100 ekspertīžu. "Saskaņā ar rietumvalstu pētījumiem līdz tiesu medicīnas ekspertīzei nonāk vidēji desmit procentu gadījumu, tātad varētu pieņemt, ka katru gadu no seksuālās izmantošanas cieš vismaz 1000 bērnu. Pētījumā guvām arī citu ekspertu viedokli, ka šis skaitlis pat varētu svārstīties robežās no 2000 līdz 5000 izmantotiem bērniem gadā," stāsta pētījuma vadītāja, Sv. Nikolaja Kristīgās bērnu patversmes direktore Diāna Vasilāne.

Seksuālai izmantošanai pakļautās bērnu grupas ir gan ielu bērni, gan bērni no riska ģimenēm, īpaši no tām, kurās vecāki lieto alkoholu vai narkotikas. "Tomēr maldīgi domāt, ka seksuālai vardarbībai pakļauti bērni tikai no trūcīgām ģimenēm, arī turīgu ģimeņu atvases ar to saskaras," uzsver D. Vasilāne, "vardarbībai pakļauti var tikt bērni, kuri nav pietiekami uzraudzīti vai kuri nesaņem pietiekamu emocionālu atbalstu ģimenē, kā arī bērni, kuru vecākiem ir bijušas līdzīgas problēmas, jo šīs problēmas tiek it kā pārmantotas – cilvēki, kuri tikuši pakļauti seksuālajai izmantošanai, nereti paši kļūst par izmantotājiem vai arī neprot novērst līdzīgas situācijas attiecībā uz saviem bērniem." Paaugstināts seksuālās izmantošanas risks ir audzēkņiem, kuri mācās internātskolās vai dzīvo bērnunamos, un bērniem, kam iemācīts vienmēr paklausīt pieaugušos. Pētījumā apzināts, ka jaunākajam bērnam, kas bijis pakļauts vardarbībai, bija pieci gadi.

Visbiežāk seksuālā vardarbība ir sastopama ģimenē un bērnu seksuālie izmantotāji ir cilvēki, kam ir patoloģiska interese par seksuālajām attiecībām ar bērnu, kas var būt saistīta arī ar personisku traumatisku pieredzi. Cilvēki, kuri strādā ar ielu bērniem, pētījumā atklājuši, ka nepilngadīgo seksuālos pakalpojumus izmanto arī policisti. "Mēs zinām, ka ir meitenes padsmitnieces prostitūtas, bet atsevišķas instances to noliedz," saka D. Vasilāne.

Savulaik tika pieņemta Valsts programma vardarbības pret bērniem novēršanai, taču tā pilnībā netika realizēta naudas trūkuma dēļ. "Mēs vēlētos, lai par šādu programmu ir arī kāds, no kā prasīt atbildību!" uzsver D. Vasilāne.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu