Pieprasa Aksenoka demisiju (39)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas domes deputāti šodien iesniedza domes priekšsēdētājam Aivaram Aksenokam (JL) pieprasījumu par viņa demisiju. Pieprasījumu parakstījuši 27 pašvaldības deputāti. Viņi saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 65.pantu pieprasa atbrīvot no amata Aksenoku. Minētais likuma pants paredz, ka domes priekšsēdētāju, aizklāti balsojot, var atbrīvot no amata, ja to pieprasa vismaz viena trešdaļa domes deputātu.

Pēc Rīgas domes nolikuma domes priekšsēdētājam ārkārtas domes sēde šī jautājuma izskatīšanai jāsasauc divu nedēļu laikā vai arī jautājums jāizskata kārtējā domes sēdē.

Domes priekšsēdētāja birojā uzzinājām, ka nākamās domes sēdes norises laiku noteiks ceturtdien, 8.februārī, prezidija laikā. Ierasti Rīgas domes sēdes notiek otrdienās.

Pieprasījumu par Aksenoka demisiju parakstījuši visi Tautas partijas (TP), apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK), Latvijas Pirmās partijas (LPP) un Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) Rīgas domes frakciju deputāti.

Likuma "Par pašvaldībām" 65.pants noteic, ka vietējās pašvaldības domes (padomes) priekšsēdētāju, aizklāti balsojot, var atbrīvot no amata, ja to pieprasa vismaz trešā daļa domes (padomes) deputātu.

Priekšsēdētājs ir atbrīvots no amata, ja par to nobalso vairāk nekā puse no ievēlēto domes (padomes) deputātu kopskaita. Rīgas domes gadījumā - vismaz 31 deputāts.

Jau ziņots, ka TP, TB/LNNK, LPP un LSDSP Rīgas domes frakciju deputāti šodien parakstīja pašvaldības jaunās koalīcijas līgumu.

Koalīcijas līgumam pievienosies arī citu frakciju deputāti. Visticamāk, tie būs no partijas "Jaunais laiks" (JL), sacīja koalīcijas virzītais Rīgas domes priekšsēdētāja amata kandidāts Jānis Birks (TB/LNNK).

Pēc viņa teiktā, pašlaik norit sarunas ar atsevišķiem JL deputātiem, kas, visticamāk, veidos pietiekamu balsu skaitu balsojumā par pašreizējā Rīgas mēra Aksenoka atstādināšanu.

Aksenoks žurnālistiem pauda viedokli, ka saistībā ar centieniem izveidot Rīgas domē jaunu koalīciju un nomainīt Aksenoku uz vairākiem JL Rīgas domes koalīcijas deputātiem tiek izdarīts liels spiediens. To Rīgas mērs secinājis no dažās neoficiālās sarunās izskanējušas informācijas.

"Daļa no deputātiem varētu zaudēt darbu, un to daži cenšas izmantot," norādīja Aksenoks. Deputātus, uz kuriem izdarīts spiediens, Aksenoks nosaukt nevēlējās. Rīgas mērs noraidīja iespēju, ka pats atkāpsies no amata.

TP Rīgas domē ir astoņas deputātu vietas. TP frakcijai pievienosies bijusī LSDSP biedre Baiba Rozentāle, kas stāsies mandātu nolikušā Māra Tralmaka (LSDSP) vietā. LPP ir septiņi deputāti, TB/LNNK - seši deputāti, bet LSDSP - pieci deputāti.

JL Rīgas domē pārstāv 14 deputāti, apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" - deviņi, apvienību "Dzimtene" un Latvijas Sociālistisko partiju - seši, bet "Saskaņas centru" - četri deputāti.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu