Torņakalna apakšstacijas atjaunošana var izmaksāt 100 000 latu (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

A/s Latvenergo apakšstacijā Rīgā, Torņakalnā, piektdienas vakarā notika īssavienojums, kas radīja ugunsgrēku septiņās kabeļu ligzdās. Sadegušo iekārtu atjaunošana var izmaksāt aptuveni 100 000 latu.

Lai gan pagaidām precīzi nav zināms īssavienojuma iemesls, Latvenergo speciālisti pieļauj, ka nelaimē vainojamas novecojušās apakšstacijas iekārtas. "Šī stacija ir būvēta un aprīkota pirms 30 gadiem, un tās iekārtas ražotas vēl PSRS laikos. Protams, ir bijuši gadījumi, kad īssavienojumus apakšstacijā izraisa tur iemaldījušies baloži, žurkas vai kaķi, bet šajā gadījumā, visticamāk, vainojama kabeļu uzmavu izolācija – tā, iespējams, bija sasprēgājusi, kabeļi sāka gruzdēt un radīja aizdegšanos," Neatkarīgajai sacīja Latvenergo Korporatīvo komunikāciju departamenta ārējo komunikāciju daļas vadītājs Andris Siksnis. Gruzdēšanu un dūmus Torņakalna apakšstacijā Latvenergo speciālisti konstatēja piektdienas vakarā ap pulksten 21. Aptuveni pēc stundas ieradās ugunsdzēsēji, kuri ar speciālām putām sāk dzēst kabeļu ligzdas. Ugunsgrēks apakšstacijā tika likvidēts ap pusnakti, bet elektropadeve visā Pārdaugavā tika atjaunota ap 3 naktī. Izdegušās apakšstacijas atjaunošana varētu izmaksāt aptuveni 100 000 latu. Latvenergo uzskata, ka par elektroapgādes pārtraukumu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā atbildīga pati slimnīca, jo tūlītēju elektrības piegādi nav bijis iespējams atjaunot iekšēju tehnisku problēmu dēļ. Bērnu slimnīca ir pieslēgta neatkarīgiem elektrības ievadiem – Torņakalna stacijai un Bišumuižas stacijai. Pārtrūkstot elektrības piegādei no Torņakalna stacijas, slimnīcai bija automātiski jāpārslēdzas uz Bišumuižas ievadu un pārtraukumam nevajadzēja būt ilgākam par septiņām sekundēm. Taču kaut kādu slimnīcas iekšēju tehnisku problēmu dēļ pārslēgšanās nenotika. Kā norādīja A. Siksnis, slimnīcā vajadzēja būt kādam atbildīgajam cilvēkam, kam šādā gadījumā būtu bijis jāpārslēdz elektrības ievads ar roku, taču arī tas netika izdarīts. Latvenergo dienests slimnīcā ieradies tūlīt pēc informācijas par problēmām. Bērnu klīniskās universitātes slimnīca bez elektrības piektdien bija apmēram stundu un četrdesmit minūtes. Šajā laikā reanimācijas nodaļā elektrības padevi nodrošinājuši sistēmu ģeneratori, kā arī pastiprinātā režīma strādājuši ķirurgi. Slimnīca arī paziņojusi ātrās palīdzības mašīnām, lai smagi slimus bērnus šajā laikā nogādā citās slimnīcās. Arī Neatkarīgā piektdienas naktī bija lieciniece ugunsgrēka radītajām sekām – ap 21.30 vakarā vairāki 19. maršruta trolejbusi pārstāja kursēt Valdeķu ielā pie veikala Prizma. Netālu no šīs vietas kustība bija apstājusies arī 10. tramvaja maršrutā. Bez elektrības palikušie trolejbusi stāvēja arī Lucavsalas un Zaķusalas pieturās. Konduktoriem un vadītājiem bija zināms vien tas, ka strāvas nav līdz pat Gogoļa ielai, taču neviens nezināja, kādēļ šāds pārrāvums radies. Cilvēki, kas piektdienas vakarā ar trolejbusu vai tramvaju bija vēlējušies nokļūt centrā, nu bija spiesti pirkt biļetes autobusos vai izmantot maršruta taksometra pakalpojumus. Vairākus simtus metru gara trolejbusu rinda bija izveidojusies arī Gogoļa ielā, virzienā uz Pārdaugavu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu