Eiropas Parlaments balsos par vienādu atalgojumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien balsos par izmaiņām deputātu atalgojuma kārtībā, kas paredz ieviest vienādu atalgojumu visiem deputātiem - 7000 eiro jeb aptuveni 5000 latu mēnesī, ieskaitot nodokļus.

Jaunā kārtība paredz atteikties no līdzšinējās kārtības, kad deputāti, apmeklējot parlamenta sēdes, var lidot ar lētākām aviokompānijām un paturēt transportam piešķirtā finansējuma starpību. Nākotnē transporta izdevumi tiks segti atbilstoši iesniegtajām izmantotajām biļetēm. ES deputāti ierosināja mainīt samaksas kārtību, jo viņi saņem dažādu atalgojumu atbilstoši nacionālā parlamenta deputātu atalgojumam. Atšķirība starp deputātu algām īpaši palielinājās pēc bloka paplašināšanās austrumu virzienā. Vislielāko atalgojumu saņem Itālijas deputāti - 11 000 eiro mēnesī, savukārt Ungārijas deputāti saņem tikai desmito daļu no šīs summas. Patlaban deviņi Latvijas EP deputāti saņem Saeimas deputātu algu - ap 700 latu mēnesī, kas tiek maksāta no Saeimas budžeta. EP izmaksā deputātiem pastāvīgās piemaksas, kas cita starpā paredzētas ceļošanas izdevumu un veselības apdrošināšanas izdevumu segšanai, kā arī palīgu algošanai. Ja ES Padome vienosies atbalstīt EP projektu, jaunajam nolikumam jāstājas spēkā 2009.gadā, vienlaikus ar jauno EP sasaukumu. Algu eiroparlamentāriešiem maksās no ES budžeta, un tajā ieskaitīs arī peļņas nodokli. Pamatalgā nav iekļautas EP iemaksas pensiju fondā. Dalībvalstīm būs tiesības noteikt papildu nodokli iemaksai valsts budžetā. 7000 eiro lielajā summā nav ietvertas ceļojumu piemaksas, izdevumi par palīgu un sekretariāta pakalpojumiem, ko aprēķinās, balsoties uz reālajiem izdevumiem. EP deputāti pret parakstu parlamenta sekretariātā par ierašanos vēl saņem 268 eiro dienas naudu pārtikas un apmešanās izdevumu segšanai. Paredzams, ka vēl Luksemburgas prezidentūras laikā, t.i., līdz jūnija beigām, ES Padome un parlaments vienosies atbalstīt EP izstrādāto nolikuma projektu. Valstis, kas to vēlas, attiecībā uz algām un pensijām varēs ieviest pārejas periodu līdz 2019.gadam. Lēnākā pārejā varētu būt ieinteresētas tās valstis, kurās deputātu algas ir ievērojami augstākas par 7000 eiro - lai novērstu pēkšņu un krasu kontrastu starp EP un attiecīgās dalībvalsts parlamenta deputātu algām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu