Krievijas Valsts dome atliek Valodas likuma pieņemšanu. (1)

LETA/RIA NOVOSTI
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas Valsts dome trešdien nolēma pārcelt uz februāri Krievijas Federācijas valsts valodas likumprojekta izskatīšanu trešajā lasījumā. Likumprojektu, kurā krievu valoda pasludināta par Krievijas valsts valodu, domē bija paredzēts izskatīt trešdien, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Lēmumu pagaidām atteikties no dokumenta izskatīšanas domnieki pieņēma, apspriežot dienaskārtību pirmajai šā gada plenārsēdei. Attiecīgo ierosinājumu izteica Krievijas Valsts domes Kultūras un tūrisma komitejas vadītājs Nikolajs Gubenko. Jaunā likuma uzdevums būs nodrošināt krievu valodas kā valsts valodas funkcionēšanu visā Krievijas teritorijā. Likums garantēs atbalstu un aizsardzību šīs valodas lietošanai. Tas nepieļaus lietot lamuvārdus un vienkāršrunu, kā arī aizguvumus un barbarismus no citām valodām oficiālajā sarakstē un saskarsmē, ja vien pēdējiem ir analogs krievu valodā. Tomēr likums paredz atkāpes no krievu valodas oficiālajām normām masu medijos, "ja to prasa mākslinieciskā iecere", kā arī reklāmās. Krievijas kultūras ministrs Mihails Švidkojs jau izteicies, ka krievu valoda ir viena no "bagātākajām un spilgtākajām pasaulē, kurai izdevies saglabāt savas nacionālās īpatnības un tajā pašā laikā palikt atklātai", tāpēc Valsts valodas likums ir ārkārtīgi nepieciešams, "jo cilvēkiem ir svarīgi saprast, cik aizsargāta ir valoda".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu