Vēlas stingrāk kontrolēt slimības lapu izsniegšanu (25)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Veselības ministrijas (VM) darba grupa vienojusies par priekšlikumiem, lai stingrāk kontrolētu pārejošas darba nespējas lapu izsniegšanu.

VM pārstāve šodien Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomes sēdē informēja, ka ik gadu pieaug izsniegto slimības lapu skaits, kas rada izmaksas darba devējiem.

Patlaban pārejošas darba nespējas lapas var izsniegt ārsts vienpersoniski. Tās kontrolē Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcija (MADEKKI), tomēr iestādes kapacitāte neesot pietiekama un tā esot spējīga reaģēt tikai uz sūdzībām.

Darba grupa piedāvā noteikt, ka izsniegtās pārejošas darba nespējas lapas būtu jāreģistrē Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, lai tā varētu kontrolēt, cik lapu izsniegts un kādu uzņēmumu darbiniekiem.

Tāpat ierosināts noteikt, ka darba nespējas lapas būtu stigrās uzskaites dokumenti, jo patlaban veidlapas varot iegādāties teju visās grāmatnīcās un pastāv bažas par to viltošanu.

Darba grupa arī uzskata, ka varētu paplašināt darba nespējas lapās iekļaujamo informāciju, lai darba devējs zinātu par darbinieku slimībām. Savukārt gadījumos, kad darba nespēja ilgst vairāk par 60 dienām, piedāvāts noteikt, ka ārstam, izsniedzot slimības lapu, būtu jākonsultējas ar vēl kādu speciālistu.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs profesors Valdis Keris darba grupas priekšlikumus neatbalsta. Viņš uzskata, ka darba devējam nebūtu jāsniedz detalizēta informācija par darbinieka slimībām, turklāt, nosakot, ka darba nespējas lapas ir stigrās uzskaites dokumenti, ārstiem nāktos pēc veidlapām doties uz kādu centralizētu izsniegšanas vietu, kas apgrūtinātu ārstniecības procesu.

Iecerēts, ka par priekšlikumiem pārejošas darba nespējas lapu izsniegšanas kontrolei lems valdība.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu