Pabriks: Latvija varētu atkārtot Īrijas pieredzi (31)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Īrijas attīstības tempi ir interesants scenārijs, ko Latvija varētu atkārtot, uzrunājot konferenci "Vai Latvija iet Īrijas pēdās: darbaspēka migrācija", šodien atzina Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP).

Ministrs pauda cerību, ka konference par darbaspēka migrācijas problēmu un Īrijas pieredzi šajā jautājumā dos atbildes, kā uzlabot situāciju Latvijā migrācijas jomā, un arī iezīmēs uzdevumus, kas jārisina ne tikai valdībai un Ārlietu ministrijai, bet arī pilsoniskajai sabiedrībai un nevalstiskajām organizācijām.

Pēc savas pieredzes ārlietu ministrs stāstīja, ka, atrodoties ārzemēs, cilvēks sāk apzināties savu identitāti un savas valsts vērtības. Viņš gan atzina, ka ārvalstīs savulaik uzturējās nedaudz citādā stāvoklī nekā tagadējie latviešu darba imigranti Īrijā.

Pabriks norādīja, ka Īrija tagad ir viena no bagātākajām Eiropas Savienības valstīm. Viņš pauda vēlmi, lai arī Latvija pēc 20 vai 30 gadiem varētu būt tikpat lepna par savu attīstību.

Pēc Pabrika domām, tiem, kas kādreiz atgriezīsies dzimtenē no ilgstošas emigrācijas, būs jauna pieredze par to, kādai jābūt ierēdniecībai, attiecībām starp uzņēmējiem, kā arī attiecībām starp darbiniekiem un darba devējiem.

Latvijas ārlietu ministrs atzina, ka Īrijas iedzīvotāji pašlaik ir daudz draudzīgāk noskaņoti pret iebraucējiem nekā Latvijas sabiedrība. Pēc ministra vārdiem, "ja mēs negribam, lai valstī būtu sveša darbaspēka pieplūdums, mums jāpanāk emigrantu atgriešanās dzimtenē".

Pabriks uzsvēra, ka emigrantiem ir svarīgi zināt, ka viņi ir gaidīti dzimtenē, ka viņi varēs iekļauties sabiedrībā un viņu bērni varēs pilnvērtīgi turpināt mācības Latvijas skolās.

Īrijas ārlietu ministrs Dermots Aherns, uzrunājot konferences dalībniekus, stāstīja, ka īri pameta dzimteni, ekonomisku apstākļu spiesti, bet atgriežoties atveda līdzi pieredzi un iemaņas. Viņš pauda cerību, ka arī Latvijā būs līdzīga situācija.

Aherns arī uzskata, ka Īrijas emigrācijas vēsture spēj iedrošināt. Pēc viņa teiktā, Latvija var mācīties no Īrijas pieredzes. Aherns tomēr atzina, ka katra valsts ir atšķirīga un Latvijai migrācijas problēmas risināšanai būtu jāatrod savs ceļš.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu