Valdība ārkārtas sēdē apstiprinās nākamā gada budžetu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība ārkārtas sēdē pirmdien lems par nākamā gada valsts budžeta apstiprināšanu, kas paredz fiskālo deficītu 2% apjomā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Valsts budžeta ieņēmumi ir paredzēti 1,923 miljardi latu, bet izdevumi, ieskaitot tīros aizdevumus,- 2,06 miljardi latu, fiskālajam deficītam veidojot 137,15 miljonus latu. Tostarp pamatbudžeta ieņēmumi nākamgad ir paredzēti 1,321 miljards latu, bet izdevumi - 1,494 miljardi latu. Valsts speciālo budžetu ieņēmumi paredzēti 617,1 miljons latu, bet izdevumi - 592,5 miljoni latu. Salīdzinājumā ar šo gadu valsts pamatbudžeta apjoms nākamgad būtiski pieaugs, kas skaidrojams ar to, ka tiek saglabāts tikai sociālās apdrošināšanas speciālais budžets, bet pārējie speciālie budžeti tiek iekļauti pamatbudžetā, kuru finansējuma apjoms pamatbudžetā tiek noteikts 2003.gada plānoto ieņēmumu līmenī. Atbilstoši valdībā jau nolemtajam 2004.gada budžeta prioritātes ir integrācija NATO un Eiropas Savienībā (ES). Tostarp lielākais izdevumu pieaugums nākamgad paredzēts tieši saistībā ar Latvijas iestāšanos ES - finansējumam Latvijas iemaksām ES budžetā nepieciešami 49,9 miljoni latu, 30,9 miljoni latu - līdzfinansējumam ES fondu līdzekļu saņemšanai, bet 8,5 miljoni latu - ES fondu izmantošanas administratīvajiem izdevumiem - jaunām ierēdņu vietām. Par 11,8 miljoniem latu pieaugs finansējums programmai "Valsts aizsardzība, drošība un integrācija NATO", kopā sasniedzot 121,9 miljonus latu, papildu 25,5 miljoni latu tiks ārstniecības darbinieku vidējās darba samaksas paaugstināšanai, 11,2 miljoni latu nepieciešami, lai nākamgad nodrošinātu no šā gada 1.septembra pedagogiem palielināto darba algu izmaksu, 7,9 miljoni latu - atalgojuma palielinājuma nodrošināšanai Iekšlietu ministrijas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm, bet 5,9 miljoni latu - minimālās darba algas palielināšanai līdz 80 latiem mēnesī no 1.janvāra. Jau vēstīts, ka valdība pēc ilgām diskusijām par ministriju plānoto izdevumu samazināšanu, lai panāktu budžeta fiskālo deficītu ne lielāku par 2% no IKP, septembra sākumā palielināja nākamā gada budžeta ieņēmumu prognozi un sadalīja papildu 25,1 miljonu latu, galvenokārt naudu piešķirot sociāliem mērķiem. Atbilstoši likumam par budžeta un finanšu vadību valdībai nākamā gada budžets jāiesniedz apstiprināšanai parlamentā ne vēlāk kā līdz 1.oktobrim. Finanšu ministrijā BNS informēja, ka finanšu ministrs Valdis Dombrovskis to iesniegs Saeimā otrdien, 30.septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu