Austrijā pastiprinās plūdi

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Austrijas rietumu rajonos izsludināts ārkārtas stāvoklis spēcīgu plūdu dēļ, kas izskalojuši dzelzceļa sliedes, likuši slēgt automaģistrāles un izraisījuši zemes nogruvumus. Pirmdien sākušās lietusgāzes nerimstas, un plūdi kļūst arvien plašāki, no krastiem izejot strautiem un upēm. Vissmagāk cietušas Tiroles un Forarlbergas federālās zemes.

Forarlbergā apturēta dzelzceļa satiksme un vairāk nekā 1000 ugunsdzēsēju nosūtīti uz Feldkirhas rajonu. Tomēr ārkārtas dienesti saskārušies vēl ar citām grūtībām - darboties pārtraucis telefonu tīkls un komunikācija iespējama tikai ar rācijām. Kopš pirmdienas Lehtāles Alpu ziemeļu nogāzēs nolijuši 110 litri uz kvadrātmetru. Lehas upē un tās pietekās ūdens līmenis nemitīgi kāpj, applūdinot daudzas mājas un liekot evakuēt cilvēkus. Rajonā vairākās vietās pazudusi elektrība. Meteorologi prognozē, ka lietus varētu nerimties līdz trešdienai. Plūdi skāruši lielu Eiropas dienvidaustrumu daļu līdz pat Turcijai. Līdz pirmdienai dzīvību plūdos bija zaudējuši 18 cilvēki, ieskaitot vienu Austrijā. Vācijā izskaloti ceļi uz Bavārijas kalnu kūrortu Garmišu-Partenkirheni, applūdusi arī pilsētas apkaime. Varas iestādes izsludinājušas šajā rajonā ārkārtas situāciju un brīdinājušas, ka iespējami zemes nogruvumi, jo nogāzes piesūkušās ar lietusūdeni. Tik spēcīgas lietusgāzes tur nav pieredzētas kopš vēsturiskajiem 1999.gada plūdiem, kuru radītie zaudējumi bija mērojami simtos miljonos dolāru. Vācijā plūdi nav prasījuši cilvēku upurus, bet dramatisks incidents noticis uz kāda ceļa, kur kravas automašīnas šoferis izglābis sievieti, kuras mašīna bija ierauta plūdu ūdeņu straumē. Savukārt Šveicē naktī uz otrdienu no savām mājām evakuēti vairāki simti cilvēku. Mājas nācies pamest arī 240 galvaspilsētas Bernes iedzīvotājiem. Pirmdien zem zemes nogruvuma Lucernas kantonā gājuši bojā divi ugunsdzēsēji. Horvātijas ziemeļos izgājusi no krastiem Muras upe, applūdinot vairākus ciemus, tīrumus un ceļus, otrdien vēsta Horvātijas valsts radiostacija HRT. Pirmdienas vakarā varas iestādes plūdu skartajos rajonos veica ārkārtējus pasākumus. Šobrīd ūdens līmenis upē vēl turpina celties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu