Irākas jaunās konstitūcijas projektā valsts nodēvēta par "federālu"

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Irākas jaunās konstitūcijas projektā, kas pirmdien iesniegts parlamentā, valsts nodēvēta par "federālu", taču šī koncepcija nav detalizēti izstrādāta, liecina "Reuters" rīcībā nonākusī projekta kopija.

Dokumentā Irāka raksturota kā "republikāniska, parlamentāra, demokrātiska un federāla" valsts, taču tas konkrēti nedefinē federālisma līmeni vai būtību, kuru dažās valsts vietās vēlas kurdi un daļa šiītu. Definīcijas trūkums acīmredzot ir mēģinājums piedāvāt kompromisu sunnītiem, lai nodrošinātu konstitūcijas apstiprināšanu. Sunnīti ir kategoriski pret federālismu, it īpaši šiītu apdzīvotājos valsts dienvidos. Konstitūcijā arī noteikts, ka islams ir galvenais tiesību avots, un normas, kas ir pretrunā ar islamu, ir pasludinātas par nelikumīgām. "Islams ir likumdošanas galvenais avots, un nav atļauts likumdošanas ceļā pieņemt jebko, kas ir pretrunā fiksētajiem islama likumu principiem," teikts konstitūcijas projektā, kuru aģentūrai "Reuters" nodeva šiītu pārstāvis teksta sagatavošanas komitejā Ali ad Dabags. Citi komitejas locekļi apstiprināja šo formulējumu. Par tekstu vienojušies šiītu un kurdu pārstāvji, noraidot sunnītu iebildumus. Kritiķi apsūdz šiītus, kuri dominē parlamentā un pagaidu valdībā, centienos uzspiest valstij klerikālu pārvaldi, līdzīgi kā tas ir kaimiņos esošajā Irānā, kur šiīti veido absolūto iedzīvotāju vairākumu. Kurdi vaino ASV diplomātus, kuri uzstājuši, ka sievietēm un minoritātēm jābauda visas tiesības, bet vēlāk piekāpušies islamistiem, lai iekļautos noteiktajā termiņā, kad konstitūcija iesniedzama nacionālajai sapulcei. Sākotnēji bija paredzēts, ka dokuments izskatīšanai parlamentā jāiesniedz līdz pulksten septiņiem (plkst. 18.00 pēc Latvijas laika) 15.augusta vakarā, taču, kad domstarpības neizdevās atrisināt, Nacionālā sapulce par nedēļu pagarināja komitejai doto termiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu