Izraēla evakuējusi 85% Gazas kolonistu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izraēlas spēki ir ievakuējuši vairāk nekā 85% Gazas sektora ebreju apmetņu iedzīvotāju un evakuēšanu paredzēts pabeigt pirmdien, pēc gandrīz 40 gadus ilgas palestīniešu teritoriju okupēšanas.

Pēc trīs dienas ilgas kolonistu un aktīvistu piespiedu evakuēšanas, kuras laikā izcēlās sadursmes un daļu evakuācijas pretinieku vajadzēja iznest ar varu, cilvēki palikuši vēl tikai četrās apmetnēs no 21 ebreju apmetnes Gazas sektorā. Izraēlas policijas pārstāvis Avi Zelba sestdien paziņoja, ka 85% no Gazas ebreju apmetņu mājām ir evakuēti. Pavisam Gazas sektorā norobežotās apmetnēs dzīvoja aptuveni 8500 ebreju kolonisti. Gazas sektorā blīvi apdzīvotās pilsētās un bēgļu apmetnēs dzīvo aptuveni 1,4 miljoni palestīniešu. Sestdien ebreju sabata laikā Izraēlas spēki neveic kolonistu piespiedu izvešanu. Drošības spēki plāno svētdien evakuēt trīs atlikušās apmetnes Guškatifas apmetņu blokā Vidusjūras piekrastē, bet pirmdien atsevišķi nodalīto Necarimas apmetni, pēc tam pievēršoties divām atlikušajām apmetnēm Jordānas upes rietumkrastā. Ortodoksālie ebreji pretojas apmetņu evakuēšanai no 1967.gada karā sagrābtajām teritorijām, uzskatot, ka šīs zemes viņiem apsolītas Bībelē. Gaidāms, ka Rietumkrasta Sanuras un Homešas apmetņu evakuēšanā Izraēlas spēki saskarsies ar nopietnu pretestību, jo tajās ir sapulcējušies labējie radikāļi no pārējām Jordānas upes rietumkrasta apmetnēm. Izraēlas spēki svētdien sāks plašā mērogā iznīcināt kolonistu pamestās mājas Gazas sektorā. Palestīnieši ir piekrituši, lai ebreju kolonistu mājas tiktu sagrautas. Saskaņā ar starptautiskajiem likumiem ebreju apmetņu būvēšana un kolonistu izmitināšana okupētajās palestīniešu teritorijās ir nelikumīga. Izraēla to apstrīd, norādot uz Bībelē garantētajām ebreju tiesībām uz šīm zemēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu