Pie Atēnām avarējušā aviolainera katastrofas cēlonis bija tehniska problēma

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdien ziemeļos no Atēnām avarējušais Kipras kompānijas "Helios" aviolaineris ar 115 pasažieriem un sešiem apkalpes locekļiem nogāzies tāpēc, ka vismaz viens no pilotiem zaudējis samaņu skābekļa trūkuma dēļ. Grieķijas vēsturē smagākā aviokatastrofa notikusi tehniskas problēmas dēļ - lielā augstumā dehermetizējies lidmašīnas korpuss. Lielākā daļa bojāgājušo bija Kipras grieķi un grieķi no Atēnām. Latvijas pilsoņu lidmašīnā nebija, to Ārlietu ministrija noskaidrojusi, sazinoties ar Kipras vēstniecības Atēnās konsulu.

Pēc varas iestāžu teiktā, 115 pasažieri un seši apkalpes locekļi, visticamāk, jau bija miruši, kad lidmašīna nogāzās. Apmēram pusstundu pēc pacelšanās no Larnakas lidostas Kiprā piloti ziņoja Kipras gaisa satiksmes kontroles dienestam, ka viņiem ir problēmas ar gaisa kondicionēšanas sistēmu. Dažas minūtes vēlāk, ielidojot Grieķijas gaisa telpā virs Egejas jūras, lidmašīnai pazuda sakari. Nekavējoties gaisā pacēlās divi Grieķijas iznīcinātāji "F-16". Kad iznīcinātāji pārtvēra lidmašīnu, to piloti redzējuši savā sēdeklī saļimušu aviolainera otro pilotu. Kapteinis nav atradies pilotu kabīnē un no griestiem nokarājušās skābekļa maskas, sacīja valdības preses pārstāvis Teodoross Rosopoloss. Pēc viņa teiktā, "F-16" piloti arī redzējuši, kā divi cilvēki mēģina nesekmīgi pārņemt lidmašīnas vadību. Kā pavēstīja aviokompānija, avārijas brīdī lidaparāts, visticamāk, lidoja autopilotā. Grieķijas policija svētdien pavēstīja, ka nav atrastas nekādas liecības, ka lidmašīna būtu nolaupīta. "No lidmašīnas nebija nekāda signāla par nolaupīšanu. Pilots neatbildēja nedz uz Grieķijas civilās aviācijas iestāžu, nedz Grieķijas gaisa spēku saucieniem," pavēstīja augsta ranga avots policijā. Kāds avarējušās lidmašīnas pasažieris īsi pirms katastrofas nosūtījis savam brālēnam no mobilā telefona īsziņu, ka lidmašīnas piloti ir zaudējuši samaņu un lidmašīnā esot ārkārtīgi auksts. "Pilotu sejas kļuva zilas," teiks pasažiera īsziņā. "Brālēn, ardievu, mēs salstam." Policija un ugunsdzēsēji no avārijas vietas paziņo, ka nav nekādu pazīmju par avārijā izdzīvojušajiem. Lidmašīnas atlūzas izmētātas plašā rajonā kalnainā, neapdzīvotā teritorijā aptuveni 40 kilometrus uz ziemeļiem no Atēnām. 1999.gadā dibinātā Kipras pirmā privātā aviokompānija "Helios" veic reisus uz Dublinu, Sofiju, Varšavu, Prāgu, Strasbūru un vairākām lidostām Lielbritānijā, izmantojot lidmašīnas "Boeing 737".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu