Prunskienes ordeņi Lietuvā izraisa skandālu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvā ar jaunu sparu uzliesmojis skandāls, kas saistīts ar kāda diezgan dīvaina Krievijas ordeņa piegādāšanu Lietuvas lauksaimniecības ministrei Kazimierai Prunskienei. Kaut gan ordenis viņai tika piešķirts vēl jūnija vidū, tikai tagad tas ar diplomātiskā pasta starpniecību bija nokļuvis līdz Lietuvai un uzreiz kļuvis par vispārējas apskates objektu.

K. Prunskiene vaino Ārlietu ministrijas darbiniekus, kas atvēruši viņai adresēto sūtījumu (vesela kaudze ordeņu bijusi iepakota prastā gludekļa kastē, vēsta Krievijas interneta portāli) un kopā ar pavadošajām vēstulēm nodemonstrējuši Lietuvas televīzijas raidījumā. Lauksaimniecības ministre pieprasījusi ārlietu ministram Antanam Vaļonim un premjeram Aļģirdam Brazauskam atvainošanos par diplomātiskā pasta nesankcionētu atvēršanu, taču abi pagaidām klusē. Daļa Lietuvas mediju arī ir ieinteresējušies par tieši šo notikušā aspektu, taču citu uzmanību galvenokārt nodarbina cits jautājums. Kāpēc K. Prunskiene pieņem svešas un nebūt ne ļoti draudzīgi noskaņotas valsts apbalvojumus. Ministrei jau atgādināts šīsvasaras ceļojums uz Kaļiņingradas 750. gadadienas svinībām, kuru citas Lietuvas amatpersonas ignorēja, jo uz pasākumu nebija aicināts valsts prezidents. Kaut gan formāli kņazienes vai kņaza tituls skaitās diezgan respektabls (klīst baumas, ka tā laureātu vidū ir nu jau mirušais Romas pāvests Jānis Pāvils II, ASV prezidents Džordžs Bušs, Itālijas premjers Silvio Berluskoni un Krievijas prezidents Vladimirs Putins), jāatgādina, ka tas ne tuvu nav valsts apbalvojums. Turklāt dažādu kņazu un citu pašpasludinātu aristokrātu Krievijā, kā zināms, netrūkst. Par ordeņa solīdumu var spriest arī pēc tā nogādes veida – baumo, ka paciņa bijusi nevis oficiāls diplomātiskais pasts, bet tā vienkārši nodota pazīstamam diplomātiskā korpusa šoferim, kurš nez kāpēc sūtījumu nogādājis nevis K. Prunskienei, bet gan uz ministriju. Un acīmredzot tur par ordeņiem kādi nelabvēļi jau labi zinājuši, jo, kā jau teikts, informācija par šo apbalvojumu tika izplatīta vēl jūnija sākumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu