Hitleram tuvās aprindas plānoja viņa bēgšanu uz Japānu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms pašām Otrā pasaules kara beigām Hitleram tuvās aprindas plānoja viņa bēgšanu uz Japānu. Japānas nedēļas izdevums "Syukan Sinte" publicējis angļu valodā pārtulkotu telegrammu ar grifu "Pilnīgi slepeni, īpaši svarīgi, no telpas neiznest", kas datēta ar 1945.gada 29.aprīli un ko dažas dienas pirms tam uz Tokiju ārlietu ministram Sigenori Togo bija nosūtījis Japānas vēstniecības Šveicē padomnieks Sjuniti Kase.

Tā sākas ar šādiem vārdiem: "Klīst runas, ka Vācijas krišanas gadījumā tās vadība gatavojas bēgt uz Japānu." Tālāk tekstā ziņots, ka ir sagatavota speciāla lidmašīna "Condor", kas paredzēta tāliem pārlidojumiem un ar kuru paredzēts evakuēt uz Japānu Hitleru un viņa štābu. Telegrammu pārtvēra un atšifrēja angļu specdienesti un nekavējoties nodeva premjerministram Vinstonam Čērčilam. Nav zināms, no kādiem avotiem Kase uzzināja par šiem plāniem, taču tajā laikā viņš aktīvi risināja sarunas ar ASV Stratēģisko operāciju dienesta (CIP priekšteča) vadītāju Alanu Dallesu, kurš varēja viņam to paziņot. Informācija par Hitlera nodomu bēgt uz Japānu parādījās arī no citiem avotiem, raksta nedēļas izdevums. Piemēram, kā liecina ASV okupācijas spēku iegūtie dokumenti, 1945.gada 3.martā Tokijā Japānas jūras kara spēku štābā notika slepena apspriede, kurā tika pieņemts lēmums nosūtīt speciāli aprīkotu zemūdeni, lai izvestu Hitleru un Evu Braunu. Saskaņā ar šiem dokumentiem apmaiņā pret glābšanu Vācija apsolīja nodot Japānai visjaunākā "slepenā ieroča" izstrādnes, kas varēšot mainīt kara gaitu Klusajā okeānā. Zemūdene "Kyodo" uzņēma pārtiku diviem mēnešiem un 5.martā devās no Jokosukas bāzes uz Hamburgu, taču jau pēc divām nedēļām sakari ar to pārtrūka un tās liktenis joprojām nav zināms. Visticamāk, to nogremdēja savienoto spēki Indijas okeānā. Kad bija zaudētas cerības glābties zem ūdens, tika izstrādāts tāla lidojuma plāns, par ko Tokijai ziņoja padomnieks Kase. Kā liecina informācija no dažādiem, arī vācu avotiem, tika izgatavota speciāla lidmašīna, kas spēja pārvarēt 11 000 kilometru lielu attālumu. Kā raksta "Syukan Sinte", tika izskatīti vairāki galapunkta varianti - kāda arābu valsts, Dienvidamerika un Japāna. Taču Hitlers atteicās no mēģinājumiem glābties un 1945.gada 30.aprīlī kopā ar Evu Braunu izdarīja pašnāvību savā pazemes bunkurā Berlīnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu