Ukraina un Baltkrievija aizliedz putnu gaļas importu no Krievijas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukraina un Baltkrievija ir aizliegusi putnu gaļas importu no Krievijas saistībā ar Sibīrijā uzliesmojušo putnu gripas epidēmiju, informē aģentūra "Interfax". Rīkojumus par gaļas importa aizliegumiem izsniedza Ukrainas un Baltkrievijas Veselības ministrija. Šajos aizliegumos gan nav norādīts nekāds termiņš, cik ilgi ierobežojumi būs spēkā.

"Importa aizliegums tiks piemērots tik ilgi, cik vien būs nepieciešams," norādīja Baltkrievijas Veselības ministrijas pārstāvis Mihails Bušilo. Ukraina ir aizliegusi putnu gaļas importu arī no Kazahstānas, jo epidēmijas epicentrs - Novosibirskas reģions - atrodas netālu no Kazahstānas ziemeļu rajoniem. Pagājušās piektdienas vakarā tika apstiprināts, ka putni Novosibirskas reģionā inficēti ar putnu gripas paveidu H5N1, kas ir bīstams cilvēkiem, nevis H5N2, kā tika uzskatīts agrāk. Novosibirskā pagājušajā mēnesī no putnu gripas nomiruši vairāk nekā 2300 mājputnu, taču vīrusa uzliesmojums apstiprināts arī kaimiņu Altaja reģionā, kur Glubokojes ciematā no putnu gripas mirušas aptuveni 300 zosis, vistas un pīles. Vēl aptuveni 400 putnu miruši Omskas reģionā uz rietumiem no Novosibirskas. Ap cietušajiem ciemiem ieviesta karantīna, tiek iznīcināti mājputni un iedzīvotājiem aizliegts pārvietoties. Ziņas par putnu gripas uzliesmojumu saņemtas arī no Kazahstānas, kur no vīrusa mirušas aptuveni 600 zosis. Kā pavēstīja Krievijas Veterinārās un fitosanitārās inspekcijas dienesta amatpersona, ir "ļoti lielas" iespējas, ka Novosibirskas reģionā konstatētais putnu gripas paveids varētu izplatīties citos Sibīrijas reģionos. "Pastāv arī iespēja, ka putnu gripa varētu izplatīties ES, jo inficētie savvaļas putni no Ķīnas varētu būt Krievijā kontaktējušies ar putniem, kuri lido uz Nīderlandi, Franciju un citām vietām," sacīja amatpersona. "Nav droša arī Ziemeļamerika, jo daži putni no Krievijas lido arī uz turieni."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu