Hodorkovski atbrīvošot pēc 3-4 gadiem papildināts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar deviņu gadu cietumsodu notiesātais "Jukos" bijušais vadītājs un lielākais akcionārs Mihails Hodorkovkis intervijā laikrakstam "Vedomosti" paudis pārliecību, ka izies brīvībā pēc "kādiem trim četriem gadiem", ziņo Krievijas interneta izdevums "Newsru.com".

"Par to, ka man iedos maksimālo cietumsodu, mani informēja jau aprīļa vidū. Es esmu pārliecināts, ka Krievijas Augstākā tiesa spriedumu ne tikai mīkstinās, bet arī atcels. Bet pagaidām pasēdēšu, ja jau tā ir sanācis," paziņoja Hodorkovskis. Intervijā laikrakstam "Vedomosti" Hodorkovskis beidzot nosaucis "Jukos" vajāšanas iniciatora vārdu. Šis cilvēks esot Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācijas vadītāja vietnieks Igors Sečins. Hodorkovskis, kuram tiesa piesprieda deviņu gadu cietumsodu, noliedza sava biznesa partnera, "Menatep Group" vadītāja Leonīda Ņevzļina paziņojumu, ka daļa vainas par "Jukos" sagraušanu ir Krievijas bagātākajam cilvēkam Romānam Abramovičam. "Ļoņam (Ņevzļinam) tā, visticamāk, ir emocionāla reakcija. Roma Abramovičs, protams, maigi izsakoties, nav svētais apustulis Pēteris. Taču "Jukos" lietas organizētājs un motors bija tieši Igors Sečins - viens no viņa konkurentiem cīņā par ietekmi uz Putinu," laikrakstam sacīja Hodorkovskis. Pašlaik Hodorkovskis gaida lēmumu par kasācijas sūdzību, kuru iesniedza par 31.maijā piespriesto deviņu gadu cietumsodu. Savas tiesas prāvu Hodorkovskis komentēja šādi: "Viņiem (Ģenerālprokuratūras darbiniekiem), domāju, pašiem ir kauns ar tāda līmeņa materiāliem vispār ieiet tiesas zālē. Cita lieta ir tā, ka prokurori zināja: jautājums tiek risināts Kremlī, pierādījumiem nav nozīmes. Kas attiecas uz tiesnesi Irinu Koļesņikovu - nelaimīga sieviete, nebrīvs cilvēks. Ko no viņas lai prasa?" Pēc Hodorkovska domām, ""Jukos" lieta" deva valstij divas svarīgas mācības. "Pirmā. Nedomājiet, ka liela nauda ir burvju eliksīrs, kas ļauj atrisināt jebkuras problēmas. Nauda ir tikai viens no komforta instrumentiem un ne vairāk. Otrā. Ja gribat, lai pret jums attiektos pēc likuma un taisnības, veidojiet taisnības un likuma valsti, veidojiet attiecīgu sabiedrisko vidi. Neceriet uz izņēmumiem - veidojiet noteikumus, ievērojiet tos, aizstāviet tos," norāda Hodorkovskis. Pēc viņa domām, citiem oligarhiem tuvākajā laikā nedraud Kremļa uzbrukums. "Putinam pietika arī ar "Jukos" lietu, bet viņa tuvākajiem - ar "Juganskņeftjegaz" un citiem izlaupītās kompānijas aktīviem. Valstij nepietiks ne spēka resursu, ne enerģijas, ne pārliecības par savu taisnību, lai uzbruktu vēl vienai nacionālajai korporācijai," uzskata bijušais "Jukos" vadītājs. "Tagad Kremlis piedāvā biznesam kaut ko līdzīgu neuzbrukšanas paktam, taču, kā man no kameras redzams, savstarpējā valsts un uzņēmēju uzticēšanās ir zudusi. Un nekādi pakti vairs nelīdzēs, kamēr nebūs nomainījusies vara, bet lielais bizness nebūs spēris dažus izlēmīgus soļus pretim sabiedrībai, arī sākot privatizācijas leģitimēšanu," uzsver Hodorkovskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu