Arābu telekanāls pārraida videorakstu ar Sadama Huseina tiesu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Arābu satelīttelevīzija "Al Arabiya" ceturtdien pārraidīja videoierakstu, kurā redzams Irākas gāztais prezidents Sadams Huseins tiesas priekšā.

Ierakstā redzams, ka tiesnesis nolasa Sadamam apsūdzības. Kā jau ziņojām, Irākas speciālā tribunāla galvenais tiesnesis Raeds Džuhi svētdien pavēstīja, ka tribunāls pabeidzis darbu pie apsūdzībām Sadamam Huseinam par noziegumiem, kas pastrādāti viņa prezidentūras laikā. Viņš sacīja, ka prāva pret Sadamu un vēl trim apsūdzētajiem varētu sākties "jau pēc dažām dienām". Pēc viņa teiktā, Sadamam un vēl trim apsūdzētajiem izvirzītas apsūdzības sakarā ar aptuveni 140 cilvēku nogalināšanu 1982.gadā šiītu ciemā Dudžailā, ziemeļos no Bagdādes, kur bija noticis nesekmīgs uzbrukums viņa konvojam. Pēc atentāta mēģinājuma Sadams pavēlēja dot aviācijas triecienu šā ciema centram un sodīja ar nāvi desmitiem Dudžailas vīriešu. Lai gan šis noziegums ir relatīvi neliels salīdzinājumā ar apsūdzībām genocīdā un noziegumos pret cilvēci, kas var tikt izvirzītas bijušajam prezidentam, izmeklētāji izteikušies, ka atšķirībā no daudziem citiem viņa nodarījumiem šis ir diskrēts gadījums, kurā varētu būt viegli pierādīt, ka Sadams bija personiski atbildīgs par rīkojumu atriebties par atentāta mēģinājumu. Tas nozīmē, ka prāva varētu būt īsa un, iespējams, beigties ar nāves spriedumu. Līdz ar Sadamu apsūdzības izvirzītas arī viņa pusbrālim Barzanam at Tikriti, kas bija Irākas Izlūkošanas dienesta vadītājs un deva rīkojumu uzbrukt Dudžailai un apcietināt simtiem vietējo iedzīvotāju, bijušajam Irākas vicepremjeram Taham Jasinam Ramadanam, kas deva rīkojumu nopostīt dateļpalmu audzes Dudžailas apkaimē, un toreizējam Irākas Revolucionārās tiesas galvenajam tiesnesim Avadam Hamadam al Banderam as Sadunam, kas parakstīja nāves spriedumus Dudžailas iedzīvotājiem. Kā paziņoja Džuhi, jau dažu nedēļu laikā Sadamam un aptuveni desmit viņa tuvākajiem palīgiem var tikt izvirzītas arī citas apsūdzības. Tomēr, ja Sadams tiktu īsā laikā notiesāts Dudžailas lietā, nāvessods viņam var tikt izpildīts, iekams citas apsūdzības nonāk tiesā. Vairāki eksperti šādu iespēju kritizē, norādot, ka tādā gadījumā plašāka mēroga noziegumiem, iespējams, nekad netiktu pievērsta pienācīgā sabiedrības uzmanība tiesas zālē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu