"Emīlija" sasniedz Meksikas un ASV pierobežu un zaudē spēku

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viesuļvētra "Emīlija", kas zaudējusi spēku un pārvērtusies par vienkāršu tropisko vētru, trešdien virzījās pār Meksikas ziemeļaustrumiem un ASV dienvidu pavalsti Teksasu, atnesot stipras lietusgāzes un spēcīgu vēju.

Vētras centrs, kur vēja ātrums sasniedza 110 kilometrus stundā, atradās 130 kilometrus no Monterejas pilsētas Meksikā. Glābšanas dienesti aicināja pilsētas iedzīvotājus evakuēties, jo lietus ūdeņi ap pilsētu esošo kalnu veidotajā piltuvē varētu radīt plūdus, ziņo telekanāls CNN. ASV Nacionālais viesuļvētru centrs Maiami vēsta, ka "Emīlija", kas līdz trešdienas vakaram zaudējusi spēku, pārvēršoties par tropisko vētru, tomēr var radīt "dzīvību apdraudošus pēkšņus plūdus un dubļu noslīdējumus". Tiek prognozēts, ka vētras atnesto nokrišņu daudzums Meksikā var sasniegt 12 līdz 25 centimetrus, bet kalnu apvidos - pat 38 centimetrus. Arī Teksasā nokrišņu līmenis var sasniegt desmit centimetrus. Pavalsts dienvidos iespējami arī tornado. Brīdī, kad "Emīlija" trešdienas rītā sasniedza Meksikas Tamaulipasas štata piekrasti, tā vēl bija trešās kategorijas viesuļvētra, kuras vēju maksimālais ātrums sasniedza 205 kilometrus stundā. Līdz trešdienai "Emīlija" prasījusi deviņu cilvēku dzīvības - vienu Grenadā, četras Jamaikā un četras Meksikā. Pirms divām nedēļām viesuļvētra "Deniss" Antiļu salās, Haiti un Kubā aiznesa vairāk nekā 25 cilvēku dzīvības. Viesuļvētru sezona Atlantijas okeānā ilgst no 1.jūlija līdz 30.novembrim. Meteorologi prognozē, ka šajā Atlantijas okeāna vētru sezonā var sagaidīt līdz 15 tropiskajām vētrām un no trīs līdz piecām spēcīgām viesuļvētrām. "Emīlija" jau ir piektais spēcīgais tropiskais ciklons, kas pēdējā mēneša laikā izveidojies Karību jūras baseinā. Kopš 1851.gada, kad amerikāņu zinātnieki sāka regulārus novērojumus, tāda viesuļvētru intensitāte jau pašā sezonas sākumā vēl nav reģistrēta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu