Viesuļvētra "Emīlija" turpina pieņemties spēkā

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tūkstošiem cilvēku pameta savas mājas Meksikas un ASV Teksasas štata Meksikas līča piekrastē, kur tuvojošās viesuļvētras "Emīlija" ietekmē pastiprinājās vējš un lietusgāzes. "Emīlija", virzoties pāri Meksikas līcim, pieņēmusies spēkā līdz trešās kategorijas viesuļvētrai, vēja ātrumam sasniedzot 56 metrus sekundē.

Vētra ir pavirzījusies uz ziemeļiem un apdraud Meksikas un ASV pierobežas reģionu, kuru tā sasniegs tuvākajā laikā. Spēcīgas lietusgāzes un stiprs vējš jau ir jūtams Meksikas līča piekrastē. Meksikā no piekrastes reģiona evakuēti aptuveni 17 000 cilvēku. Meteorologi prognozē, ka vētra var izraisīt virpuļviesuļus līdz pat Ostinai Teksasas štatā. Gaidāms, ka "Emīlijas" centrs krastu sasniegs aptuveni 240 km uz dienvidiem no Meksikas un ASV robežas. "Emīlija" pirmdien brāzās pāri Jukatanas pussalai Meksikā, kurā plosījās ar vēja ātrumu līdz 60 metriem sekundē, izraisot elektrības piegādes pārrāvumus un plūdus Karību jūras piekrastē. Vētra Meksikā iznīcināja vairākus koka mājiņu rajonus un nopostīja līdz 50 000 hektāru lauksaimniecības zemes. Kopumā "Emīlija" ir paņēmusi septiņus upurus - vienu Grenadā, četrus Jamaikā un divus Meksikā. Meksika slēgusi lielāko daļu naftas ieguves platformu un ostu Meksikas līcī, samazinot naftas ieguvi par 2,95 miljoniem barelu dienā un pilnībā apturot naftas eksportu. Meksika ir viena no galvenajām naftas piegādātājām ASV, un ziņas par ieguves apturēšanu izraisīja īslaicīgu jēlnaftas cenu kāpumu. Pirmdienas pēcpusdienā "Emīlija" pierima, no ceturtās kategorijas viesuļvētras pārvēršoties pirmās kategorijas orkānā, taču, šķērsojot Meksikas līci, tā no jauna pieņēmusies spēkā. Viesuļvētru sezona Atlantijas okeānā ilgst no 1.jūlija līdz 30.novembrim. Meteorologi prognozē, ka šajā Atlantijas okeāna vētru sezonā var sagaidīt līdz 15 tropiskajām vētrām un no trīs līdz piecām spēcīgām viesuļvētrām. "Emīlija" ir jau piektais spēcīgais tropiskais ciklons, kas pēdējā mēneša laikā izveidojies Karību jūras baseinā. Kopš 1851.gada, kad amerikāņu zinātnieki sāka regulārus novērojumus, tāda viesuļvētru intensitāte jau pašā sezonas sākumā vēl nav reģistrēta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu