Krievija aicina Baltijas valstis nejaukt "aneksiju" un "okupāciju"

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas Ārlietu ministrija aicina Baltijas valstis nejaukt terminus "aneksija" un "okupācija", pirmdien žurnālistiem paziņoja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Vladimirs Čižovs, norādot, ka tās ir "dažādas lietas".

Saskaņā ar 20.gadsimta vidus starptautiskajiem likumiem termins "okupācija" pirmkārt nozīmē neviena neapdzīvotas teritorijas, kas nevienam nekad agrāk nav piederējusi, pārņemšanu, bet tikai otrkārt bruņota konflikta laikā vienas valsts teritorijas pārņemšanu, ko veic citas valsts armija, žurnālistiem skaidroja Čižovs. "Savukārt termins "aneksija" tiek saprasts plaši, ieskaitot arī brīvprātīgu aneksiju," viņš norādīja. "Attiecībā uz Baltijas valstīm varētu runāt par 1940.gada aneksijas sekām. Šis termins atrodams arī starptautiskajā līgumā starp Krieviju un Lietuvu, kas tika parakstīts 1991.gadā. Mēs to neapstrīdam," pavēstīja Čižovs. Pēdējā laikā "daži politiķi dažās valstīs runā par termina "okupācija" atzīšanu", viņš piebilda, uzsverot, ka "neattaisno Staļina politiku, bet starptautisko likumu ziņā Otrā pasaules kara laikā tika ievērotas visas formalitātes". Viņš brīdināja Baltijas valstis "nebūvēt attiecības, balstoties tikai uz vēsturi". "Ejot uz priekšu un skatoties atpakaļ, var sasist galvu," pajokoja Krievijas amatpersona. "Mēs piedāvājam visus vēsturiskos jautājumus atstāt ārpus politiskā dialoga rāmjiem. Vēsturi nepieciešams atstāt vēsturniekiem, un attiecības ir jābūvē, cienot vienam otra suverenitāti. Neviens negrasās uzbrukt jūsu valstīm," vēršoties pie Baltijas valstu žurnālistiem, sacīja Čižovs. Atbildot uz jautājumu, kam vajadzētu atbildēt par PSRS darbībām, Čižovs sacīja, ka "Padomju Savienības politiskā vēsture, protams, ir visu tās sastāvā ietilpušo tautu mantojums". "Staļina represiju periods ir kopēja bēda, un upuru vidū krievu bija vairāk nekā citu nacionalitāšu pārstāvju," norādīja Čižovs. Viņš atgādināja, ka Krievija, kļūstot par PSRS saistību mantotāju, uzņēmās Padomju Savienības parādus, "ieskaitot arī tos, kas attiecās uz Baltijas valstīm. Mēs vēl joprojām maksājam šos parādus".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu