Solana: Krievijai būtu jāratificē robežlīgumi ar Igauniju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) ārpolitikas un drošības politikas koordinators Havjers Solana paudis viedokli, ka Krievijas parlamentam jāratificē robežlīgumi ar Igauniju, raksta "Eesti Paevaleht".

Kā Igaunijas telekanālam TV3 pastāstījusi Solanas pārstāve, Solana gatavojas ar diplomātisko kanālu starpniecību izskaidrot Krievijai, ka līgumi jāratificē un tiem jāstājas spēkā. Kā ziņots, Krievija pagājušās nedēļas sākumā informēja, ka sāk procedūras, lai atbrīvotos no saistībām, kuras izriet no Igaunijas un Krievijas robežlīgumiem. Krievija šādu rīcību pamatoja ar faktu, ka Igaunijas parlaments līgumu ratifikācijas preambulā iekļāvis atzinumus, piemēram, norādi uz padomju okupāciju, kas Krievijai nav pieņemami un nākotnē var radīt teritoriālas un īpašumtiesību pretenzijas. Igaunijas Ārlietu ministrija pauda pārsteigumu un nožēlu par Krievijas rīcību, tomēr izteica cerību, ka Krievijas puse uzsāks robežlīgumu ratifikācijas procesu. Igaunijas parlaments Igaunijas un Krievijas robežlīgumus ratificēja ārkārtas sēdē 27.jūnijā. Ratifikācijas likuma preambulā norādīts, ka parlaments, ratificējot robežlīgumus, ņem vērā 1918.gada 24.februārī pasludinātās Igaunijas Republikas tiesisko pēctecību, kā tas norādīts valsts konstitūcijā, kā arī Igaunijas Augstākās padomes 1991.gada 20.augusta lēmumu "Par Igaunijas valstisko neatkarību" un parlamenta 1992.gada 7.oktobra deklarāciju "Par konstitucionālās valsts iekārtas atjaunošanu". Tādējādi preambulā netika tieši minēta Igaunijas okupācija un aneksija, taču uz to netieši norāda pieminētie tiesiskie akti. Piemēram, 1992.gada 7.oktobra parlamenta deklarācijā norādīts, ka 1940.gadā Igaunija kļuva par Padomju Savienības agresijas upuri un tika nelikumīgi iekļauta PSRS sastāvā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu