Irānas prezidents noliedz dalību ķīlnieku sagrābšanā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Irānas jaunievēlētā prezidenta Mahmūda Ahmadinedžada birojs noliedzis laikrakstā The Washington Times publicēto informāciju, kas liecina, ka 1979. gadā tolaik 23 gadus vecais students M. Ahmadinedžads esot piedalījies ķīlnieku sagrābšanā ASV vēstniecībā Teherānā un bijis viens no pratinātājiem.

Laikraksts savā publikācijā atsaucas uz trim amerikāņiem, kas 1979. gadā gūstā pavadīja 444 dienas un tagad, laikrakstos ieraudzījuši jaunievēlētā Irānas līdera fotogrāfiju un atpazinuši viņu. "Tiklīdz kā es ieraudzīju viņa fotogrāfiju avīzē, es pazinu šo maitu," laikrakstam sacījis 73 gadus vecais bijušais armijas pulkvedis Čārlzs Skots. "Viņš ir viens no diviem vai trijiem augstākajiem vadoņiem. Jaunais Irānas prezidents ir terorists." Cits bijušais ķīlnieks, atvaļinātais flotes kapteinis Donalds Šerers atceras M. Ahmadinedžadu kā "stingrā kursa piekritēju, nežēlīgu indivīdu," teikts publikācijā. "Es zinu, ka viņš bija pratinātājs," pastāstīja 64 gadus vecais D. Šerers, piebilstot, ka M. Ahmadinedžads viņu pašu pratinājis tikai vienu reizi, bet nespēja atcerēties jautājumu saturu. Savukārt Kevins Hermenings, ASV vēstniecības ieņemšanas brīdī 20 gadus vecs jūras kājnieks, pastāstījis, ka viņš kontaktējies ar M. Ahmadinedžadu tieši pēc uzbrukuma pārstāvniecībai Teherānā. "Viņš mani pratināja dienā, kad mūs sagrāba par ķīlniekiem," laikraksts citē K. Hermeningu. Viņš atcerējās, ka pratinātāji pieprasījuši šifrus "seifiem un citām aizslēgtām lietām." Tomēr trīs irāņi, kas tieši bija iesaistījušies 1979. gada ķīlnieku krīzē, to skaitā viens no grupējuma līderiem Mohsens Mirdamadī, intervijā BBC nolieguši, ka jaunievēlētais prezidents būtu piedalījies šajos notikumos. BBC vērš uzmanību uz faktu, ka pašlaik visi trīs 1979. gadā tik radikālie studenti ir pieslējušies reformu kustībai, kas cīnās pret M. Ahmadinedžadu un viņam līdzīgajiem konservatīvajiem, tāpēc viņiem nebūtu jēgas slēpt patiesību, ja jaunievēlētais prezidents patiešām būtu piedalījies ķīlnieku sagrābšanā. Komentējot internetā parādījušās fotogrāfijas, kurās redzams, kā jauns bārdains vīrietis ved aklu ķīlnieku, BBC norāda, ka tajās redzamais terorists ir krietni garāks nekā M. Ahmadinedžads, turklāt fotogrāfijā redzamais cilvēks nemaz neatgādinot jaunievēlēto prezidentu studenta gados – šā laika fotogrāfijas aplūkojamas M. Ahmadinedžada mājaslapā. AP ziņo, ka M. Ahmadinedžadu kā ķīlnieku sagrābēju nav spējuši atpazīt vairāki no bijušajiem gūstekņiem. Arābu telekanāla Al-Jazeera mājaslapā esošā informācija gan liecina, ka studenta gados M. Ahmadinedžads bijis pievienojies ultrakonservatīvajai studentu grupai Vienotības nostiprināšanas birojs, kas organizēja ASV vēstniecības ieņemšanu. Al-Jazeera ziņo, ka jaunais Irānas prezidents piedalījies šīs grupas sanāksmēs, kad tika plānota operācija un aicinājis vienlaikus ieņemt arī Padomju Savienības vēstniecību. AP gan, atsaucoties uz M. Ahmadinedžada līdzgaitniekiem, apgalvo, ka viņš tolaik iebildis pret vēstniecības ieņemšanu. ASV vēstniecība Teherānā tika ieņemta 1979. gada 4. novembrī, kad pēc islāma revolūcijas uzvaras Amerikas Savienotās Valstis atteicās Irānai izdot uz ASV aizbēgušo gāzto šāhu Mohammedu Rezu Pehlevī. 52 amerikāņu ķīlnieki gūstā pavadīja 444 dienas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu