VID aptur Smiltenes kinoteātra darbu, jo uz biļetēm norādīta novecojusi informācija (152)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daudzi Vidzemes iedzīvotāji šajās dienās palikuši bez filmas "Graustu miljonārs" skatīšanās, jo Valsts ieņēmumu dienests (VID) Smiltenes pašvaldības kinoteātrim liedzis tirgot biļetes ar uzrakstu "Smiltene, Valkas rajons", raksta "Latvijas Avīze".

Dažas dienas pēc Smiltenes novada nodibināšanas 1.jūlijā VID biļetes esot atzinis par nederīgām, jo uz tām pareizi būt jābūt rakstītam "Smiltenes novads". Līdz jaunu biļešu ieviešanai kino rādīts netiks. Cik ilgi, to patlaban neņemas prognozēt ne kinoteātra darba organizators Gunārs Liedags, ne pašvaldības grāmatvede Daina Krūmiņa.

Liedags par VID pēkšņo prasību ir sašutis: "Mūsu valstī tiek veicināta nevis ieņēmumu gūšana, bet gan papildu izdevumu radīšana. Es uzskatu, ka uz esošajām biļetēm, par kuru iespiešanu taču nauda reiz jau samaksāta, varēja vienkārši uzlikt atbilstošu zīmodziņu un kādu laiku izmantot. Tagad ir tikai zaudējumi gan kinoteātrim, gan pašvaldībai. Nemaz jau nav ko runāt par morālajiem zaudējumiem cilvēkiem, kuri neredzēs jaunās filmas."

Var gadīties, ka kinoteātrim būs jāšķiras vēl no vairākiem desmitiem latu, kas jāsamaksā par šai nedēļai jau pieprasīto, taču biļešu dēļ neizmantoto filmu.

Krūmiņa pati interesējusies VID, kā rīkoties ar biļetēm kultūras pasākumiem: "Man uz vietas reģionālajā nodaļā pat īsti nemācēja izskaidrot, kas un kā jādara, zvanījām uz Rīgu. Tur arī pateica: kamēr nav jaunas biļetes ar jauno nosaukumu, adresi un reģistrācijas numuru, jāpārtrauc aktivitātes. Tas nozīmē, ka nevar notikt pasākumi kultūras un sporta centrā, kinoteātrī un citviet, kur nepieciešams pārdot ieejas biļetes."

Naudu par jaunajām biļetēm pārāk daudz nevajadzēšot, taču laiks gan paies: kamēr anulēs un ar aktiem norakstīs visas vecās, kamēr tipogrāfijā iespiedīs jaunās biļetes, tikmēr pašvaldībai ienākumi no pasākumiem ies secen.

Valmieras tipogrāfijā "Lapa" sacīts, ka vismaz viņiem nekādu rindu neesot un jebkurš pasūtījums saistībā ar rekvizītu maiņu tiek izpildīts nedēļas laikā. Tādu pašu laiku Smiltenes kinoteātra darbības pārtraukumam pieļauj arī Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Mežulis: "Uzskatu, ka ir sacelta nevajadzīga ažiotāža. Vakar grāmatvedībā tika nodotas vecā parauga biļetes, dažās dienās tiks sagatavots pieprasījums tipogrāfijai, būs jaunas biļetes, un kino varēs rādīt. Nekas ārkārtējs netiek darīts - Latvijā ir mainījusies situācija, kad rajonu vairs nav, un mums ir jāpilda likumā noteiktās prasības, mainot adreses un reģistrācijas numurus uz attiecīgajiem dokumentiem."

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājam Andrim Jaunsleinim tā bijusi pirmā dzirdēšana, ka tiek anulētas vecās biļetes. "Pilnīgs absurds! Jābūt pārejas periodam. Mēneša laikā cilvēkiem jādod iespēja samainīt vecās biļetes pret jaunām," uzskata Jaunsleinis.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna (TP) preses sekretāre Dace Kārkliņa informējusi, ka, sazinoties ar pašvaldību, noskaidrojusi: "Problēmas radušās VID dēļ, kas nav pagaidījis pāris dienas, kamēr būs gatavas jaunās biļetes. Ministrs norāda, ka pašvaldībām ir jāsakārto dokumenti, un uzskata, ka kinoteātra darbības apturēšana pāris dienas neko nemaina. Tas ir normāli, ja kinoteātris gaida jaunās biļetes."

VID Vidzemes reģionālās iestādes rīcībā nav bijusi informācija nedz par veiktajām pārbaudēm Smiltenes kinoteātrī, nedz to, ka ir kaut kas aizliegts, apgalvo VID komunikāciju daļas pārstāvji. Neviens neesot arī interesējies par to, kā rīkoties šajā situācijā.

Komentāri (152)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu