Pa Daugavu ceļo Latvijā būvētais vikingu kuģis (80)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien pirmo reizi tika pacelta bura un notika pirmais izmēģinājuma brauciens pa Daugavu ar Latvijā būvēto vikingu kuģi "Osa". Tā dublikāta izveide pēc vairāk nekā 1000 gadiem ir unikāls projekts ne tikai Baltijā un Skandināvijā, bet arī pasaules mērogā.

"Osebergship" ir senākais atrastais Norvēģijas vikingu karakuģis, būvēts devītā gadsimta sākumā, un tas izmantots gan kā karaļa svītas reprezentatīvais transporta līdzeklis, gan uzbrukumos, gan arī kaujām nepieciešamo zirgu pārvadāšanai, informēja projekta vadītājs Juris Erts.

Foto: LETA

Savu jūras dzīvi kuģis noslēdza, ierakts zemē, kalpojot par kapa vietu valdniecei Osai, kas arī rosināja izvēlēties jaunā, bet autentiskā kuģa nosaukumu. 1904.gadā šis unikālais kuģis tika atrasts un izstādīts Oslo Vikingu kuģu muzejā kā centrālais apskates objekts.

Vikingu kuģa "Osa" izbūves projektu realizē SIA "Kubuks" ar norvēģu uzņēmēja Pēra Bjorkuma un latviešu amatnieku atbalstu, sacīja Erts, uzsverot, ka projekta tapšanā lielu atbalstu sniegušas daudzas valsts, pašvaldības un komerciālas struktūras, kuru ieguldījumu summās nav iespējams aprēķināt, bet, ņemot vērā projekta unikalitāti, tas ir bijis neatsverams.

Foto: LETA

Ideja par šāda kuģa būvēšanu radusies jau 1990.gadā, tomēr tikai 2000.gadā sākts darbs pie skiču un rasējumu izstrādes, analizējot pieejamo informāciju un izpētot senā kuģa būves noslēpumus un tehniskos risinājumus. Savukārt 2007.gadā tika sākts praktiskais darbs pie kuģa būves, izmantojot Birzgales latviešu amatnieku brāļu Jura Zīles un Ingolfa Zīles pieredzi un zināšanas.

Jūnijā plānota kuģa došanās pa Baltijas jūru uz Ventspili, tad gar Gotlandi uz Zviedriju.

Foto: LETA
Komentāri (80)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu