70% sezonas darbiem NVA pieteikto vakanču jau aizpildītas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mēneša laikā sezonas darbiem Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) darba devēji pieteikuši 100 sezonas vakances; 70% piedāvāto vakanču jau aizņēmuši NVA klienti, informēja NVA Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Iveta Kancēna.

Kā stāsta Kancēna, uzņēmēju aktivitāte esot liela. 30 brīvas darba vietas sezonas darbiem tika pieteiktas Cēsīs, 20 - Rīgā, 17 - Rēzeknē, mazāk - Jūrmalā. Lielākoties tiek pieprasīti lauksaimniecības palīgstrādnieki, iesaiņotāji, palīgstrādnieki, kūdras ieguves palīgstrādnieki un viesmīļi. Darba devēji sezonas darba vietas piedāvā arī pārdevējiem, laukstrādniekiem, kokapstrādes operatoriem, kūdras ieguves mašīnistiem, bruģētājiem, pavāriem, trauku mazgātājiem, traktora vadītājiem, labiekārtošanas strādniekiem.

Kā iepriekš ziņoja NVA, bezdarbniekiem ir tiesības slēgt ar darba devēju terminēto darba līgumu uz laiku līdz diviem mēnešiem, vienlaikus saglabājot bezdarbnieka statusu. Līdz ar to bezdarbnieks, strādājot arī sezonas darbu ne ilgāk kā divus mēnešus, nezaudē bezdarbnieka statusu un pabalstu, ja triju darba dienu laikā paziņo NVA, ka ir noslēdzis terminēto darba līgumu. Sezonas darba veikšanas periodā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aptur bezdarbnieka pabalsta izmaksu, bet, sezonas darbam beidzoties, bezdarbnieka pabalsta izmaksa atsākas.

Sezonas rakstura darbu veikšanai ir pieļaujama darba līguma noslēgšana uz noteiktu laiku. Sezonas rakstura darbi ir saistīti, piemēram, ar pludmaļu, publisko peldētavu, kempingu, dabas tūrisma infrastruktūras un atpūtas vietu uzturēšanu un uzraudzību, mazumtirdzniecību, kafejnīcām, peldētavām, kempingiem, atpūtas vietām, parku, ainavas elementu vai kultūrvēsturisko objektu sakopšanu, meža darbiem, sēju, stādīšanu, lopu ganīšanu, zivju audzēšanu.

NVA direktore Baiba Paševica ir uzsvērusi, ka šobrīd, kad bezdarba līmenis turpina pieaugt, bezdarbnieku sezonas nodarbināšanai ir īpaša nozīme, tas ir viens no veidiem, kā mazināt bezdarbu un palīdzēt cilvēkiem, kas zaudējuši darbu.

Paševica norāda, ka darba devēji, piesakot NVA filiālēs sezonas vakances, varēs ātri atrast piemērotus darbiniekus, jo NVA datubāzē reģistrēti daudzi dažādu profesiju pārstāvji, kuru pieredze, zināšanas un darba iemaņas noderēs uzņēmējiem, meklējot darbiniekus sezonas darbu veikšanai. Piemēram, bezdarbnieku vidū ir vairāk nekā tūkstotis mazumtirdzniecības veikalu pārdevēju, gandrīz 250 pavāru, kā arī citu nozaru pārstāvju.

NVA aicina darba devējus arī turpmāk būt atsaucīgiem un turpināt aktīvi pieteikt sezonas vakances, jo tā ir iespēja uz noteikto laiku laist atvaļinājumā uzņēmumu pastāvīgos darbiniekus, uzsver NVA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu