Pusi iereibušo šoferu Jelgavas prokuratūra palaidusi bez soda (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pērn pirmajā pusgadā puse prokuroru lēmumu izbeigt kriminālprocesu pret personām, kas atkārtoti vadījušas automašīnu alkohola reibumā, viņu labā raksturojuma dēļ pieņemti Jelgavas pilsētas prokuratūrā.

Reaģējot uz Neatkarīgās publikāciju par Jelgavas pilsēta prokuratūras iecietīgo attieksmi pret iereibušiem šoferiem, ģenerālprokurors Jānis Maizītis uzdevis veikt pārbaudi.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Vītoliņa informē, ka 2006. gada pirmajos sešos mēnešos Latvijā kopumā sešos gadījumos prokurors pieņēmis lēmumu izmantot Kriminālprocesa likuma 415. pantu un izbeigt kriminālprocesu pret personām, kas pieķertas, atkārtoti vadot automašīnu alkohola reibumā, viņu labā raksturojuma dēļ.

Puse jeb trīs šādi lēmumi pieņemti Jelgavas prokuratūrā, un nu J. Maizītis uzdevis pārbaudīt, cik pamatoti bijuši lēmumi. "Automašīnas vadīšana alkohola reibumā, jo īpaši, ja tas tiek darīts atkārtoti, ignorējot iepriekšējos sodus, ir nopietna noziedzīga darbība. Tāpēc arī sodam jābūt nopietnam. Saistībā ar Neatkarīgajā publicēto informāciju par, iespējams, Jelgavas prokuroru pārāk lielo iecietību pret iereibušiem šoferiem, ģenerālprokurors uzdevis veikt pārbaudi. Tajā arī tiks izvērtēts, kāda kopumā ir sodu prakse pret personām, kas atkārtoti vadījušas automašīnu alkohola reibumā," ģenerālprokurora J. Maizīša nostāju pauž Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dz. Vītoliņa.

Sarunā par, iespējams, pārāk lielo Jelgavas prokuroru iecietību pret iereibušiem autovadītājiem izvairīgs ir Zemgales tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Pāvels Cvetkovs. Pēc Neatkarīgās lūguma viņš iepazinās ar lietas materiāliem, tomēr noteiktu vērtējumu par prokuroru pieņemto lēmumu pareizību nesniedz. "Pieņemot lēmumu par kriminālprocesa nosacītu izbeigšanu, prokurors nav pārkāpis likumu. Es nevaru pateikt, cik pareizi vai nepareizi ir izvērtēta konkrētā cilvēka personība un cik pamatots bijis lēmums, tomēr prokurors likumu nav pārkāpis," viņš skaidro.

Viņš gan savā pārraudzībā esošo Jelgavas prokuratūru aicinājis īpaši uzmanīgi izvērtēt gadījumus, kad tiek pieņemts lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu, un atcerēties, ka ikvienai institūcijai iespēju robežās jāatbalsta valsts pasludinātā cīņa pret iereibušiem autovadītājiem, kas uz ielām apdraud ikviena satiksmes dalībnieka veselību un dzīvību.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka ar uzkrītoši maigiem lēmumiem iereibušu šoferu lietās uzmanību sev piesaistījusi Jelgavas prokuratūra. Tā, izmantojot Kriminālprocesa 415. pantu, pērn kriminālprocess par atkārtotu transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā tika izbeigts pret Baltijas Starptautiskās akadēmijas Jelgavas filiāles un Psiholoģijas augstskolas Jelgavas filiāles vadītāju Vladimiru Jefremovu, kas, vadot automašīnu dzērumā, bija pieķerts vismaz četras reizes, par ko izpelnījās gan administratīvos sodus, gan arī kriminālprocesu. Tāpat lēmums par kriminālprocesa nosacītu izbeigšanu tika pieņemts pret Andreju Jackeviču, kurš otrajā reizē tika pieķerts ne tikai braucam dzērumā, bet arī bez tiesībām, kas iepriekš šā paša pārkāpuma dēļ bija atņemtas. Zīmīgi, ka neilgi pēc Jelgavas prokurores Zinaīdas Egles lēmuma izbeigt kriminālprocesu pret A. Jackeviču viņš atkal tika pieķerts braucam alkohola reibumā un joprojām bez tiesībām.

Šie lēmumi radīja runas par atsevišķu prokuroru iespējamo personīgo ieinteresētību konkrētu lēmumu pieņemšanā un kukuļošanu. Jelgavas prokuratūra šādu iespēju kategoriski noraida.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu