Piknika vietā radinieku asaras pie kapa (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bezatbildība un pārgalvība – tie ir galvenie iemesli, kāpēc šovasar priekšlaikus bojā gājuši tik daudz cilvēku. Karstā vasara kalpojusi gan atpūtnieku priekam, gan sēru noskaņojumam tiem, kuru tuvinieki devušies citos medību laukos.

Vasaras divos mēnešos – jūnijā un jūlijā – noslīcis jau 51 cilvēks, tai skaitā seši bērni. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Veisa stāsta, ka noslīkušie galvenokārt ir vīrieši, kas peldoties ir bijuši alkohola reibumā. Noslīkuši arī daudzi jaunieši, kas savā pārgalvībā mēģinājuši pārpeldēt kādu ezeru vai upi, bet krastu tā arī nav sasnieguši. Savukārt bērnu traģisko nāvi veicinājis tas, ka viņi bijuši atstāti bez pieaugušo uzraudzības. Lai gan bojā gājušo skaits ir liels, statistikas rādītāji kopumā ir tādi paši kā iepriekšējos gados, stāsta I. Veisa. Ugunsnelaimēs šajos mēnešos dzīvību zaudējuši jau 12 cilvēki, no tiem viens bērns. I. Veisa atzīst, ka šajā gadā ugunsnelaimēs cietušo skaits ir lielāks nekā pērn. Kopumā ugunsnelaimēs dzīvību šogad zaudējuši 148 cilvēki (no tiem pieci ir bērni), cietuši 215 cilvēki, izglābti – 133. Ugunsnelaimēs cietušie galvenokārt neuzmanīgi apgājušies ar ugunsnedrošām ierīcēm vai nometuši izsmēķus tam neparedzētās vietās, kas arī izraisījis mājas iedzīves aizdegšanos.

Māju iemītnieki, kas nepaspēja reaģēt uz nelaimi, dūmos nosmakuši. Vasaras laikā bojā gājušie galvenokārt nosmakuši kūlas un meža ugunsgrēku dūmos.

Situācija uz ceļiem šogad krietni uzlabojusies, stāsta Valsts policijas Ceļu policijas biroja priekšnieks Edmunds Zivtiņš. Viņš to skaidro ar striktajiem sodiem šoferiem, kas sēdušies pie stūres alkohola reibumā. E. Zivtiņš saka, ka bezatbildīgo šoferu skaits uz ceļiem samazinājies līdz pat 40 procentiem. Vasarā auto negadījumos bojā gājuši 44 cilvēki, tai skaitā septiņi gājēji, ievainots – 731.

Kopumā līdz šim vasarā ceļu katastrofās, ugunsnelaimēs un ūdeņos bojā gājuši 107 cilvēki. Jūnijā un jūlijā konstatēta 38 cilvēku bojāeja, kurus mediķi atraduši dzīvokļos. Katastrofu medicīnas centra direktors Mārtiņš Šics informē, ka bojā gājušie bijuši vecumā virs 60 gadiem un letālos veselības traucējumus, visticamāk, izraisījis pārmērīgais karstums. Šie dati gan atspoguļo situāciju tikai Rīgas rajonā, bet par kopējo karstās vasaras nogalēto skaitu Latvijā šobrīd informācija nav pieejama.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu