Atbrīvotiem tiesnešiem neļaus kļūt par brīvo juridisko profesiju pārstāvjiem (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tieslietu ministrs Guntars Grīnvalds (LPP) sola rosināt mainīt pastāvošo likumdošanu, lai liegtu tiesnešiem, kuri par pārkāpumiem atbrīvoti no amata, strādāt brīvajās juridiskajās profesijās tiesu sistēmā.

Grīnvalda padomnieks Reinholds Pelše aģentūrai LETA pastāstīja, ka ministrs iepriekš ticies ar tiesnešiem, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes, Notāru padomes un arī Zvērinātu advokātu padomes pārstāvjiem, ar kuriem runājis ne tikai par likuma, bet arī ētikas pārkāpumiem, tādēļ izlemts rosināt šādas likumdošanas izmaiņas.

Ministrs pēc savas atgriešanās no atvaļinājuma paredzējis uzdot Tieslietu ministrijā (TM) izveidot darba grupu, kurai būs jāizstrādā konkrēti priekšlikumi mainīt likumus.

Pēc Pelšes teiktā, Grīnvalds atbalsta Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja Andra Guļāna pozīciju, kurš uzskata, ka nebūtu atbalstāma no amata atbrīvoto tiesnešu uzņemšana zvērinātu advokātu rindās. Ministra padomnieks gan uzsvēra, ka katrā konkrētā gadījumā būtu jāvērtē pārkāpuma smagums, par kuru konkrētais tiesnesis no amata atbrīvots.

LETA jau ziņoja, ka Guļāns, uzrunājot Latvijas tiesnešus un advokātus, šonedēļ pauda neizpratni par advokātu padomes līdzšinējo praksi, kad vairāki tiesneši, kuri ir atbrīvoti no darba par dažādiem pārkāpumiem, tajā skaitā arī pēc tiesnešu disciplinārkolēģijas pieprasījuma, tiek uzņemti advokātu skaitā.

AT vadītājs uzskata, ka ir jābūt vienotai praksei: ja tiesnesis vai advokāts atbrīvots no darba par disciplinārpārkāpumu, viņš nedrīkstētu turpināt darbu citā tiesu varas iestādē.

AT vadītājs pauda viedokli, ka līdz šim Latvijā ir trūcis tradīciju un vispārējas diskusijas par uzvedības un ētikas jautājumiem, turklāt parasti tā ir "neformāla kurnēšana bez precīza mērķa un rezultātiem".

Pēc Guļāna domām, patlaban advokātu disciplinārlietu komisijas darbs ir daudz noslēgtāks un sabiedrībai mazāk zināms nekā tiesnešu disciplinārkolēģijas darbs. Šobrīd arī esot iespējams runāt tikai par tiesnešu disciplinārkolēģijas darbu, jo advokātu disciplinārkomisija savā pastāvēšanas laikā ir izskatījusi tikai vienu lietu.

"Manā rīcībā nav pietiekami daudz informācijas, lai izdarītu secinājumu, vai ierosināto un izskatīto disciplinārlietu daudzums patiešām atbilst situācijai ar advokātu ētiku un disciplinārajiem pārkāpumiem," atzina AT priekšsēdētājs, piebilstot, ka par advokātu disciplināratbildības praksi nav iespējams spriest, jo nav attiecīgo materiālu.

Guļāns pieļāva, ka nav bijis pamata vairāku disciplinārlietu ierosināšanai, kaut gan "informācija, kas jau agrāk ir izskanējusi masu medijos un saņemta no tiesām, liecina par pretējo".

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu