Minhauzena muzejs iegūst Vācijā 3.reiha laikā uzņemtu filmu (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Limbažu rajona Liepupes pagastā Minhauzena muzejam no Vācijas atvests būtisks krājuma papildinājums - trešā reiha laikā propagandas nolūkā uzņemta filma par Minhauzena stāstu motīviem. Limbažu rajona muzeja direktors Jānis Ulmis šo filmu viņš vēlējies iegūt vismaz desmit gadus, jo tā ir viena no krāšņākajām kinematogrāfiskajām liecībām par Minhauzenu, kas pārsteidz ar tam laikam ļoti modernajiem specefektiem, aktieru tērpiem un citiem elementiem.

Filma izmaksājusi piecus miljonus reihsmarku, un tā ekrānos parādījusies 1943.gadā. Minhauzena stāstu ekranizējuma mērķis bijis radīt pozitīvu iespaidu par Vāciju. Filma Latvijā nonākusi kompaktdiska formātā, to paredzēts kādreiz parādīt arī publikai. Ulmis iecerējis Liepupes Minhauzena muzeja krājumu papildināt arī ar citās valstīs, piemēram, Krievijā un Kanādā, uzņemtajām mākslas un multiplikācijas filmām par slaveno meli. Muzeja plānos ir veidot Minhauzena Pasaules bibliotēku, pirmajai šogad iznākušajai Jāņa Mitrēvica grāmatai "99 Minhauzena padomi iesācējiem lašu duršanā" pievienojot citas. Ulmis sacīja, ka 2005.gads būs Minhauzena 285 jubilejas gads, un to plānots pavadīt, īstenojot starptautisku tūrisma attīstības projektu, iesaistot tajā piecas valstis, kurām savulaik bijusi saistība ar Minhauzenu. Projektā piedalīsies Skodas pilsēta Lietuvā, Pilas pilsēta Polijā, Bonderverdera Vācijā, Pēterbuga un Kaļiņingrada Krievijā, kā arī Rīga, Limbaži un Dunte. Projekta nosaukums ir "Minhauzena Zeme - nepazīstama valsts Eiropas centrā". Muzeja direktors pauda izbrīnu, kāpēc līdz šim Rīga tik maz izrādījusi interesi par iespēju piesaistīt tūristus, pozicionējot sevi kā ar Minhauzenu saistītu pilsētu, jo viņš tur vairākus gadus dienējis kirasieru pulkā. "6000 cilvēku lielā Bodenverdera Vācijā gadā uzņem ap desmit miljoniem Minhauzena stāstu savaldzinātu tūristu, domāju, ka Rīga arī varētu sākt popularizēt savu saistību ar šo vēstures personāžu," pauda Ulmis. Nākamgad paredzēts izdot Minhauzena jubilejas monētu un pastmarku, kā arī vairākas pastkartes. Pastmarkas nominālvērtība būs 30 santīmi, lai to varētu izmantot starptautiskajos sūtījumos. Pastmarku bloka autore būs Elita Viljama. Kā ziņots, šā gada pirmajā maijā Limbažu rajona Liepupes pagasta mājā atdzima pasaules lielākā meļa un fantazētāja Minhauzena muzejs un tas ir viens no diviem slavenā brīvkunga fon Minhauzena muzejiem pasaulē. Šogad to ir apmeklējuši jau gandrīz 10 000 tūristu. Martā apritēja trīs gadi, kopš kultūrvēsturiskajā Minhauzena kroga ēkā Limbažu rajona Duntē izcēlās ugunsgrēks un ēka izdega. SIA “Duntes muiža” uzsākusi Minhauzena muižas atjaunošanu. Vācijas Lejassaksijas brīvkungs Hieronīms Kārlis Frīdrihs fon Minhauzens, slavenais melis, dzimis 1720.gada 11.maijā Vācijā, Bodenverderā, kur atrodas otrs Minhauzena muzejs. Limbažu rajonā Duntē barons dzīvojis kopā ar savu laulāto sievu Jakobīni fon Duntena kundzi.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu