Politologi neprognozē valdības krišanu šajā nedēļā (14)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Visticamāk, šonedēļ Einara Repšes vadītā valdība nekritīs, prognozē aptaujātie politologi. Politologs Jānis Ikstens atzina, ka patlaban neredz partiju vēlmi gāzt valdību. Tomēr šobrīd valdības iespējamo krišanu neesot iespējams prognozēt.

Ikstens pauda skepsi par Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas iespējām ietekmēt vadības koalīcijas stabilitāti. Politologs norādīja, ka, visticamāk, prezidente ar koalīcijas pārstāvjiem pārrunās to, kas un kā ir bijis, un teiks uzmundrinošus vārdus. Prezidente nekad īpaši daudz neesot iejaukusies iekšpolitikā, un arī šoreiz, šķiet, viņu vairāk satrauc tas, ka koalīcijas partneru nesaskaņas ir metušas ēnu uz Latvijas tēlu starptautiskajā sabiedrībā, nevis tas, ka valdība varētu kļūt mazāk rīcībspējīga, teica Ikstens. Politologs Andris Runcis uzskata, ka, visticamāk, tuvākajā laikā valdība nekritīs, ja tas nav noticis līdz šim. Koalīciju vieno vara un valdību veidojošo partiju iespēja būt pie varas. Ja notiks kādas izmaiņas, politisko spēku pārgrupēšanās, nav nekādas garantijas, ka partijas atkal dabūs to, ko tām izdevies izcīnīt līdz šim, - tos pašus posteņus, ministru amatus, uzskata Runcis. Politologs piebilda, ka tuvākajā nākotnē aktuāls kļūs jautājums, kas var nest pārmaiņas koalīcijā, - valsts budžeta apspriešana. Arī Runcis uzskata, ka Valsts prezidente partiju pārstāvjus aicinās uz pārrunām, lai saprastu pašreizējo situāciju. Gadījumā, ja tiešām valdība krīt, ir jānosauc nākamais premjerministra amata kandidāts, atgādināja politologs. Runcis uzskata, ka prezidente var partijas tikai lūgt "dzīvot draudzīgi". Savukārt politoloģe Daina Bāra uzskata, ka prezidentei ir liela loma stabilitātes veicināšanā. Ņemot vērā viņas autoritāti un pieredzi, prezidente var būt kā konsolidējošs faktors koalīcijas partneriem. Bāra piebilda, ka vislielākā nozīme valdības darba stabilitātē tomēr ir premjerministram. Arī Bāra prognozēja, ka nākamajā nedēļā situācija koalīcijā būtiski nemainīsies. Koalīcijas partneri viens otram neuzticas, un tiem ir jādomā, ko darīt tālāk. Politiskajām partijām būtu jābūt atbildīgākām par saviem vārdiem un darbiem, uzsvēra Bāra. Kā ziņots, pēc atgriešanās no ASV Valsts prezidente Vīķe-Freiberga vakar paziņoja, ka viņas pirmais darbs būs tikšanās ar četriem koalīcijas partneriem. Prezidente sacīja, ka uzklausīs koalīcijas partneru skaidrojumus par izveidojušos situāciju. Vīķei-Freibergai jau nācies uzklausīt pārmetumus par valdības krīzi, kas radījusi iespaidu par "zināmu nestabilitāti" valstī. Prezidente gan nekonkretizēja, kurš šādus pārmetumus izteicis. Šī nestabilitāte kaitē Latvijas tēlam, atzina Valsts prezidente, piebilstot, ka tiek ietekmētas Latvijas spējas pienācīgi sagatavoties iestājai Eiropas Savienībā, kā arī ārvalstu investoru viedoklis par Latvijas drošību. Vīķe-Freiberga tomēr piebilda, ka nestabilitātes un valdības maiņas ir raksturīgas visām demokrātiskām valstīm.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu