Mēneša laikā būtiski pārveidos Valsts policiju . (16)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien ir sāktas ievērojamas reformas Iekšlietu ministrijā, tā rezultātā tiks pārveidotas un apvienotas vairākas policijas struktūras, uzzinājām Valsts policijā. Šodien iekšlietu ministrs Māris Gulbis reformu projektu ir akceptējis. Reformu plānots īstenot aptuveni mēneša laikā.

Valsts policijā tiks izveidots speciāls Iekšējās drošības dienests, kam būs četras apakšstruktūras. Valsts policijas štābs tiks pārveidots par Galveno administrācijas pārvaldi. Tajā tiks iekļauta materiāli tehniskā apgāde, Eiropas Savienības Integrācijas nodaļa, Personāla pārvalde, Starptautisko attiecību nodaļa, Juridiskā nodaļa, Valsts policijas skola, Centralizētā autobāze, kā arī citas struktūras. Vienā struktūrā tiks apvienotas Eiropola un Interpola pārstāvniecības Latvijā, kā arī nodaļa "SEREN". Izziņas pārvaldi plānots iekļaut Kriminālpolicijā, kuras pakļautībā būs arī speciālo uzdevumu vienība "Omega", ko iepriekš pārvaldīja Drošības policija. Kriminālpolicijas paspārnē būs arī Ekonomikas policijas birojs. Organizētās noziedzības un apkarošanas birojs (ONAB) tiek pārveidots par pārvaldi, tajā iekļaus arī Narkotiku apkarošanas biroju, kā arī Smago noziegumu apkarošanas pārvaldi. Izveidotā pārvalde arī būs Kriminālpolicijas pakļautībā. Kārtības policijai plānots pakļaut visas Valsts policijas dežūrdaļas. Rīgā tikšot likvidēta 32.policijas nodaļa, bet divas policijas nodaļas plānots apvienot. Reformas galvenais mērķis esot optimizēt un sakārtot policijas struktūru. Reformas īstenošanas rezultātā plānots samazināt policijas izdevumus, kas ir būtiski, lai palielinātu iekšlietu struktūru darbinieku algas. Kā aģentūru LETA informēja iekšlietu ministra preses sekretāre Maija Celmiņa, Gulbis atbalsta reformas Valsts policijā, uzņemoties arī politisko atbildību par tām. Gulbis uzskata, ka reformas policijai ir nepieciešamas, lai optimizētu policijas darbu, kā arī lai īstenotu plānoto algu palielinājuma politiku. Līdzīgu viedokli aģentūrai LETA pauda arī Valsts policijas priekšnieks Jānis Zaščirinskis. Policijas vadītājs piebilda, ka "reformas nenotiek reformu pēc, bet lai uzlabotu policijas darbu". Savukārt vairāki bijušie un arī pašreizējie Iekšlietu ministrijas sistēmas darbinieki aģentūrai LETA pauda, ka reorganizācija policijas darbā bijusi nepieciešama, tomēr izbrīnu radot vēlme likvidēt tādus dienestus, kuru darbs pēdējos gados ir stabilizējies un "nesis augļus". Kāds bijušais Valsts policijas vadošais darbinieks aģentūrai LETA sacīja, ka atbalsta Smago noziegumu apkarošanas pārvaldes reorganizāciju un iekļaušanu ONAB struktūrvienībā, taču nesaprot, kādēļ nepieciešams reorganizēt Narkotiku apkarošanas biroju, kas pēdējos gados ir ieguvis labus starptautiskos kontaktus un veicis labus darba uzlabojumus. Tāpat neesot izprotama arī iecerētā Izziņas pārvaldes reorganizācija. Savukārt Valsts policijas ekspertīžu centra iespējamā pakļaušana Kriminālpolicijai varot mazināt sniegto ekspertīžu objektivitāti, uzskata aģentūras LETA aptaujātais bijušais policijas darbinieks.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu