Pie Kanādas vēstniecības Rīgā piketē pret roņu nogalināšanu (16)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien pie Kanādas vēstniecības Rīgā vairāk nekā 40 cilvēki piedalījās "Dzīvnieku drauga fonda" organizētajā protesta akcijā pret roņu medībām.

Kā stāstīja akcijas organizatore un "Dzīvnieku drauga fonda" valdes locekle Daiga Rozenšteine, protesta akcijas mērķis ir aicināt aizliegt nežēlīgi nogalināt roņus un viņu mazuļus komerciāliem nolūkiem. Katru gadu roņu medībās Kanādā tiekot nogalināti vairāk nekā 300 000 roņu un, kā liecinot statistika, 98% no nogalinātajiem roņiem esot vecumā no divām nedēļām līdz trijiem mēnešiem.

"Roņus nošauj vai arī nosit uz ledus ar nūjām vai ar hakapiku jeb īpašu nūju ar cirtni galā, kas izgatavota roņu nogalināšanai. Ar cirtni pāršķeļ ronim galvaskausu un, ērtības labad neizvelkot cirtni no galvaskausa, velk roņa līķi nepieciešamajā virzienā. Sitot mazuļus ar nūju, nereti tie tiek tikai apdullināti, līdz ar to mazie ronīši tiek nodīrāti vēl dzīvi. Arī šaušana neatbrīvo dzīvnieku no ciešanām. Bieži vien ievainotie roņi aizbēg un mirst zem ledus. Šos dzīvniekus neiekļauj valdības medību statistikā," apgalvo fonda pārstāvji.

Sanākušos protestētājus, kuriem rokā bija dažādi plakāti ar aicinājumiem nenogalināt roņus, novēroja policijas pārstāvji. Kanādas vēstniecībā šodien strādāja tikai sargs, kurš protestētājus nofotografēja.

Sabiedriskā organizācija ir savākusi aptuveni 500 parakstus vēstulei, ko nosūtīs Kanādas premjerministram Stīvenam Hārperam ar lūgumu Kanādas valdībai aizliegt nežēlīgās roņu medības.

Kā ziņots, "Dzīvnieku drauga fonds" uzskata, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm kopīgiem spēkiem vēlreiz jāmēģina pieņemt lēmumu slēgt Eiropas tirgu visiem produktiem, kas iegūti no roņiem.

Saskaņā ar Eiropas Padomes direktīvu Beļģija, Nīderlande, Slovēnija un Horvātija ir ieviesušas aizliegumu jebkādai roņu ādas produktu tirdzniecībai šajās valstīs.

Latvijā, lai nodrošinātu Grenlandes roņu un zilmuguras roņu mazuļu starptautisku aizsardzību, aizliegts komerciālos nolūkos importēt to jēlādas, miecētas vai apdarinātas kažokādas, kā arī kažokādu izstrādājumus.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu