NATO izolē Pārdaugavu no sabiedriskās aprites (20)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielākās problēmas NATO samita dienās būs Imantā, Zolitūdē, Bolderājā, Šampēterī un citos rajonos dzīvojošajiem.

Paanalizējot noteiktos satiksmes ierobežojumus gan transportkustībā, gan sabiedriskā transporta maršrutos 28. un 29. novembrī, tas ir, NATO samita norises dienās, nākas konstatēt faktu, ka Pārdaugavā mītošajiem šajā laikā labāk emigrēt uz lauku rajoniem: iespējas izkļūt no NATO aplenkuma ir vērtējamas kā visai šaubīgas.

Neatkarīgajai aptaujājot dažādus satiksmes speciālistus, izkristalizējās vienots viedoklis: lielākās problēmas NATO samita dienās būs Imantā, Zolitūdē, Bolderājā, Šampēterī un citos rajonos dzīvojošajiem, kuru mītnes vietas atrodas pa labi no Kalnciema un Lielirbes ielām. Lai gan samita organizatori sludina par brīvo koridoru – Ventspils ielu –, ko autovadītāji varēs šķērsot brīžos, kad šai apkaimei cauri nebrāzīsies ar augsto viesu pavadošajām kortežām, tas izskatās itin šaubīgs risinājums. Pirmkārt, nav zināms, tieši kuros brīžos šis zaļais koridors būs atvērts vienkāršajiem mirstīgajiem, otrkārt – Ventspils iela ir visai šaura, atduras praktiski pret nekurieni, un tikšana līdz K. Ulmaņa gatvei ir apgrūtinoša. Pārdaugavā dzīvojošie varētu apdomāt iespēju braukt apvedceļā caur Mārupi vai pat Babīti, kas gan būs vismaz 20 kilometru garāks ceļš, taču aiztaupīs nervu šūnas.

Interesantākajā situācijā ir nokļuvuši Ķīpsalas iedzīvotāji, kuri faktiski pat kājām Rīgas centrā var nokļūt tikai, mērojot diezgan pagaro ceļu līdz Akmens tiltam (kā zināms, Vanšu tilts būs slēgts gan transporta kustībai, gan gājējiem). Neraugoties uz oficiāli noteiktajām drošības zonām, Rīgas kartē var iezīmēt arī neoficiālo slēgto zonu: Vanšu tilts–Lāčplēša iela–K. Barona iela–Vecrīga–Mārstaļu iela–11. novembra krastmala, kurā būtībā autovadītājiem nebūtu nekas meklējams. Tāpat jāatceras, ka Rīgas centrā nebūs vietu automašīnu novietošanai (pat apakšzemes autostāvvieta zem Kronvalda parka būs slēgta), bet nevietā atstātie spēkrati tiks evakuēti. Arī no pašvaldības sabiedriskā transporta prieka būs pamaz, un vājš mierinājums, ka a/s Pasažieru vilciens 28. un 29. novembrī vismaz maršrutos Rīga–Dubulti un Rīga–Sloka norīkos papildu vilcienus.

Samita drošības pasākumos tiks iesaistīti vairāk nekā 10 000 policistu, karavīru un citu drošībnieku, vakar informēja Drošības policijas (DP) priekšnieks Jānis Reiniks. Sīkāk, cik un kādi spēki sargās NATO valstu vadītāju sanāksmi, viņš negribēja raksturot. Drošībniekiem šobrīd nav apstiprinātu ziņu, ka Rīgā varētu ierasties tā sauktie antiglobālisti vai citi trača cēlāji. Oficiāli pieteikta tikai viena akcija – 27., 28. un 29. novembrī pie Reval Hotel Latvija pensionārs Artis Aperjots protestēs pret slikto dzīvi.

Iekšlietu ministrs Ivars Godmanis pēc tikšanās ar iekšlietu struktūru vadītājiem atzina, ka atbildīgie dienesti veltīs visas pūles, lai NATO sanāksme Rīgā no drošības un organizatoriskā viedokļa notiktu augstā līmenī.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu