Cīņa ar “ēnu ekonomiku” ļāvusi ietaupīt 24 miljonus .

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts ieņēmumu dienests (VID), sadarbībā ar citām valsts institūcijām apkarojot "ēnu ekonomiku", šā gada deviņos mēnešos valsts budžetā nosargājis 24 miljonus latu. Par to šodien VID reģionālo un centrālo iestāžu apspriedē informēja dienesta ģenerāldirektors Andrejs Sončiks.

Finanšu ministrs Gundars Bērziņš sanāksmē, kuru VID pirmo reizi rīkoja ar masu saziņas līdzekļu pārstāvjiem, klātesošajiem sniedza informāciju par paveikto pēdējo gadu laikā un VID darbību vērtēja kā veiksmīgu un labu. Bērziņš apsveica ģenerāldirektora darbību, piecu ballu sistēmā to novērtējot ar "četrām ballēm un plusu". "Strādājot divus ar pusi gadus finanšu ministra amatā, tomēr jūsu darbību nevaru novērtēt kā vislabāko," uzrunājot Sončiku, norādīja Bērziņš. Savukārt vēlēšanās Latvijas iedzīvotāju visvairāk atbalstītās partijas "Jaunais laiks" līderis Einars Repše Latvijas Televīzijas tiešraidē iepriekš faktiski atzina, ka, nākot pie varas, vērtēs Sončika atbilstību ieņemamajam amatam, jo VID atbild par nodokļu iekasēšanu un kontrabandas apkarošanu, taču rezultāti šajā jomā neesot apmierinoši. Salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem deviņiem mēnešiem VID rādītāji šogad ir labāki - šogad nodokļu jomā ierosinātas 268 krimināllietas, konfiscēti 30 miljoni cigarešu un 290 000 tonnas gaļas, turklāt šogad izdevies atvēlēt ievērojami lielākus līdzekļus medicīnai un citām sociālajām jomām, teica Bērziņš. Sončiks sanāksmē sniedza informāciju par VID ieņēmumiem šā gada laikā, kā arī par darbību, kas veikta, apkarojot kontrabandu. "VID ir nozīmīga institūcija, jo tā nodrošina ieņēmumus valstij, lai tā varētu realizēt valdības projektus," atzina Bērziņš. Bērziņš konstatējis arī vairākas nepilnības VID darbībā. Kā nepilnību Bērziņš minēja nesamērīgus sodus, piemēram, maksimālā administratīvā soda 250 latu apmērā uzlikšanu uzņēmējam, kuram par dažiem santīmiem radusies nesakritība kasē. "Sodiem no VID puses ir jābūt samērojamiem ar pārkāpumu," uzsvēra Bērziņš. Finanšu ministrs arī nebija apmierināts ar sabiedrības attieksmi pret VID, norādot, ka VID vienkārši nav līdzekļu skaidrot sabiedrībai institūcijas darbību un šādi palielināt uzticību sabiedrības acīs. Kā pozitīvu panākumu Bērziņš norādīja ar VID saistītos tiesu procesus, kuros pēdējā laikā "gūti ievērojami panākumi un samazinājies zaudēto procesu skaits".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu