Komisija naturalizācijas eksāmenu novērošanai iesaka videokameras .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai novērstu Naturalizācijas pārvaldes (NP) darbinieku kārdinājumu izmantot dienesta stāvokli un par nelegālu atlīdzību palīdzēt pilsonības pretendentiem nokārtot naturalizācijas pārbaudījumus, NP izveidotā īpašā komisija ierosinājusi automatizēt dažas darbības eksāmena laikā, palielināt pārbaudes komisiju skaitu, kā arī eksāmena telpā ierīkot videonovērošanas iekārtas, ceturtdien raksta "Diena".

Tāpat ierosināts arī grozīt Pilsonības likumu, paredzot viltus ceļā iegūto pilsonību atņemt ar apgabaltiesas lēmumu. NP vadītāja Eieženija Aldermane "Dienai" skaidrojusi, ka šie ir tikai priekšlikumi, kas vēl tiks rūpīgi izvērtēti, jo, lai tos īstenotu, ir nepieciešami papildu budžeta līdzekļi, kuru NP patlaban nav. Viņa arī uzsvērusi, ka naturalizācijas pārbaudījumos pieļautie pārkāpumi radušies nevis tāpēc, ka visa eksaminācijas sistēma nav pietiekami pārdomāta, bet gan tāpēc, ka "atsevišķi pārvaldes darbinieki bija nostājušies uz noziedzības ceļa". Komisija secinājusi, ka viens no noziedzīgas rīcības veicinātājiem varētu būt ierobežotās pārbaudes komisijas sastāva variēšanas iespējas. Ja metodikas un eksaminācijas centrā (MEC) divu pārbaudes komisiju vietā būtu trīs, katru dienu vienlaikus strādājot visām komisijām, tās attiecīgā sastāvā atkārtotos vidēji pēc 27 darba dienām, stāstījusi Aldermane. NP plāno izveidot vēl trešo eksaminācijas komisiju, tāpēc patlaban tiek domāts par jaunu, uzticamu darbinieku pieņemšanu. "Cilvēkus nekad akli neņemam darbā, nepainteresējušies par viņu darba stilu, tomēr nevienam uz pieres negodīgums nav rakstīts," sacījusi Aldermane. Neatkarīgi no nelikumībām, kas pirms pāris nedēļām tika konstatētas dažu NP darbinieku rīcībā, pārvaldē jau esot notikusi ierēdņu novērtēšana reģionālajās nodaļās un patlaban norisinās centrālajā birojā. Pēc nelikumību atklāšanas NP komisija pārbaudījusi katru MEC darbinieku, un vismaz patlaban var uzdrošināties apgalvot, ka NP pašreizējie darbinieki nelikumības nepieļauj. Tomēr NP priekšniece uzskata, ka vēl efektīvākai kontrolei vajadzīgs iekšējais audits, kam finansējuma diemžēl nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu