Nav pamata bažām par gājputnu izdzīvošanu .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan pēc vairākas nedēļas ilgušā siltā laika naktī uz trešdienu uzsnidzis sniegs, ornitologi pagaidām neredz pamatu bažām par Latvijā agri atgriezušos gājputnu izdzīvošanu.

Ornitologs Ainārs Auniņš pastāstīja, ka naktī uz trešdienu uzsnigusi tikai plāna sniega kārtiņa, kas daudzviet jau nokususi. Putniem tas nevarot kaitēt, jo tie ir spējīgi atrast no sniega brīvu zemi un arī barību. Ja laika apstākļi būtu bargāki un sniegs pieturētos vairākas dienas, daļa atgriezušos gājputnu varētu atkal doties projām. "Tāda uz priekšu - atpakaļ migrācija nav nekas neparasts," sacīja Auniņš, piebilstot, ka putniem bīstamāk ir, ja sniegs negaidīti uzsnieg aprīlī, kad no siltajām zemēm atgriežas "tālie migranti". Biolologs Indriķis Krams skaidroja, ka pagaidām vēl nav atlidojuši daudzi gājputni, bet jau ieradušos putnus vēsais laiks neapdraud. Viņš stāstīja, ka agrāk par citiem mēdz atgriezties lauku cīruļi, sarkanrīklītes, žubītes, strazdi, ķīvītes un daudzi ūdensputni, kas vēlas pirmie tikt pie labākām ligzdošanas vietām, lai veiksmīgāk vairotos. Auniņš atgādināja, ka īpaši grūti gājputniem klājās pērnā gada Lieldienās, kad negaidīti uzsniga bieza sniega kārta un daudzi putni nespēja atrast barību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu