Lielupē pie Vecsvirlaukas un Jelgavas pastiprinās plūdi .

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Plūdu draudi Lielupē Vecsvirlaukas apkaimē un pie Jelgavas pastiprinās, secināts šodien pie Jelgavas domes priekšsēdētāja Andra Rāviņa notikušajā operatīvajā sanāksmē.

Sakarā ar to, ka ledus aizsprostojums pie Emburgas ir likvidējies, cits liels, aptuveni 5 kilometrus garš un pusotru metru augsts aizsprostojums izveidojies pie Aučiem Sidrabenes pagastā. Applūdušas jaunas teritorijas Vecsvirlaukā, apvedceļa Rīga-Šauļi apkaimē. Turpina paaugstināties ūdens līmenis Lielupē pie Jelgavas, stipri applūdusi Pasta un Pils sala. Pie Driksas ledus saārdījis augstsprieguma elektropārvades līniju, tāpēc elektrības piegāde traucēta Lauksaimniecības universitātes galvenajai ēkai. Aptuveni vienu trešo daļu no vajadzīgā elektroenerģijas patēriņa pagaidām nodrošina ar divām pārvietojamām elektrostacijām. Lielupē ledus izgājis posmā no Teteles līdz Pils salai, kur izveidojies jauns ledus sastrēgums. Lejpus Jelgavas ledus sega, kuras biezums ir 20-25 centimetri, ir pacelta. Taču visām vietām ar autotransportu nav iespējams piekļūt, lai spriestu par citiem sastrēgumiem upes lejtecē. Apskatot situāciju lidojumā ar helihopteru, secināts, ka strauja ūdens līmeņa celšanās Lielupē pie Jelgavas un lejtecē nav gaidāma, jo ledus vietām jau izgājis un tā gabali sanesti uz pļavām un tīrumiem, tālab jauni aizsprostojumi nav izveidojušies. Situāciju var pasliktināt vienīgi spēcīgi nokrišņi un ūdens pieplūdums no mazajām pietekām. Jelgavas pašvaldības izpilddirektora vietnieks Vilis Ļevčenoks aģentūrai LETA sacīja, ka organizēt ledus uzlaušanu šobrīd nav mērķtiecīgi, tāpat nav nozīmes veikt spridzināšanu. Ceturtdienas pēcpusdienā paredzēts sasaukt ārkārtas situāciju komisijas sēdi, un iespējams, ka Jelgavas rajonā izsludinās ārkārtas stāvokli, jo applūdušo māju skaits, kas palikušas bez elektrības, ir liels, arī sējumi ir katastrofālā stāvoklī. Paredzams, ka ūdens uz laukiem gulēs vēl ilgi, jo Lielupē ūdens kritums ir niecīgs un straumes ātrums nav liels. Pašvaldības sociālajā mājā atbrīvotas 35 istabas, kurās nepieciešamības gadījumā iespējams izvietot aptuveni 140 cilvēku. Rajona padomes priekšsēdētāja Inta Savicka informē, ka trūkst ziņu par situāciju mazajās upēs Lietuvā. Ja arī tajās sāksies ledus iešana, gaidāms, ka ūdens līmenis Lielupes baseinā var no jauna strauji paaugstināties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu