Atzīst Laventa un Freimaņa vainu pirmajos apsūdzības punktos .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas apgabaltiesa "Bankas Baltija" (BB) krimināllietas spriedumā par pierādītu atzina bijušā BB prezidenta Tāļa Freimaņa un bankas Uzraudzības padomes priekšsēdētāja Aleksandra Laventa vainu apsūdzības pirmajā punktā par kontroles nodrošināšanu pār banku.

Šajā punktā analizētas Laventa un Freimaņa darbības, atpērkot bankas akcijas no iepriekšējiem to īpašniekiem un nododot tās noguldītājiem zināmām, bet maksātnespējīgām personām, tādējādi veicot darbības, kas vērstas uz naudas sistēmas graušanu, lai vājinātu valsti, un pārkāpjot citus kriminālkodeksa pantus. Šo apsūdzības daļu pierādot tiesājamo liecības, kā arī visi lietas materiāli kopumā. Prokurors Juris Pēda žurnālistiem pēc tiesas sēdes pastāstīja, ka pirmais punkts ir apsūdzības pamats, uz kā balstās pārējā apsūdzība jau par konkrētiem nodarījumiem. Pagaidām vēl nevarot secināt, ka abi tiesājamie atzīti par vainīgiem visos viņiem inkriminētajos noziegumos. Tiesa trešdien nolasīja tikai nelielu daļu no apjomīgā sprieduma un tā pasludināšanu turpinās ceturtdien pulksten 10. Spriedums sākās ar konstatējošo daļu, kurā izklāstīti visi aptuveni 80 apsūdzības punkti, bet pēc tam seko katra punkta pierādījumu analīze. Tiesa spriedumu lasīja trīs stundas ar 7 minūšu pārtraukumiem ik pēc 53 minūtēm, un visi procesa dalībnieki un interesenti to klausās, stāvot kājās. Sprieduma apjoms varētu būt vairāk nekā 1000 lappušu garš, un tas viss ir rokrakstā. Jau ziņots, ka tiesnese Ināra Šteinerte trešdien Rīgas apgabaltiesā sāka lasīt spriedumu "Bankas Baltija" (BB) lietā, kurā tiesas process ilga vairāk nekā trīs gadus. Uz sprieduma nolasīšanu veselības stāvokļa dēļ neieradās eksbaņķieris Aleksandrs Lavents, tiesā nogādāti divi citi tiesājamie - BB prezidents Tālis Freimanis un bankas darbinieks Alvis Līdums. Spriedumu BB lietā paredzēts lasīt vairākas dienas. Tiesu debatēs pērn prokurors Juris Pēda bijušajam Uzraudzības padomes priekšsēdētājam Laventam pieprasīja piespriest brīvības atņemšanu uz 13 gadiem, prezidentam Freimanim - uz deviņiem gadiem, bet Investīciju daļas darbinieku un uzņēmuma "Birojs L&A" vadītāju Līdumu notiesāt ar sešu gadu cietumsodu. Prokurors lūdza arī Laventam un Freimanim konfiscēt mantu, savukārt civilprasītāji vēlas no viņiem piedzīt gandrīz 35 miljonus latu. Spriedumu apjomīgajā lietā tiesa sāka gatavot septembra beigās, kad nolēma liegt tiesājamajiem turpināt pēdējo vārdu, uzskatot, ka tie visi rīkojas saskaņoti, lai novilcinātu tiesas procesu. Freimanis un Līdums spriedumu gaidīja cietumā, savukārt Lavents jau aptuveni gadu atrodas "Linezera" slimnīcā. "Bankas Baltija" lietā tiesājamajiem apsūdzības uzrādīja 1996.gadā. Laventu apsūdz kaitniecībā, bankas ļaunprātīgā novešanā līdz bankrotam, grāmatvedības datu sagrozīšanā, fiktīvu uzņēmumu veidošanā kredītu saņemšanai un līdzekļu piesavināšanā lielos apjomos. Līdzīga apsūdzība izvirzīta arī Freimanim, bet Līdums apsūdzēts par mantas piesavināšanos. Pie Rīgas apgabaltiesas tiesneses Ināras Šteinertes krimināllieta atrodas kopš 1997.gada beigām. Pirms Šteinertes lietas izskatīšana bija uzticēta tiesnesei Ainai Saulītei un Voldemāram Zariņam. Saulīte pati atteicās no lietas izskatīšanas, bet Zariņš tika noraidīts, jo viņa dzīvesbiedre bija zaudējusi naudu "Bankā Baltija".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu