Rīgas jubilejas salūts bijis viens no lielākajiem Eiropā .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien Rīgas astoņsimtgadei veltītajā gaismas uzvedumā izmantotas 25 tonnas sprāgstvielu. Uzveduma autors sācis strādāt pie Latvijas šova jau aprīlī, iepazīstoties ar komponista Mārtiņa Brauna skaņdarbu un pētot Rīgas vēsturi. Kopumā šova dizains izstrādāts divus mēnešus, bet viens mēnesis pagājis, ievadot informāciju datorā.

Pirotehnikas šovu veidoja 12 cilvēku komanda no Austrālijas, kā arī piesaistītie Latvijas speciālisti, kopā apmēram 50 cilvēki, preses konferencē stāstīja Austrālijas pirotehniķu kompānijas "Syd Howards Fireworks International" pārstāvis Roberts Makdermots. Gaisā izšauti apmēram 25 000 šāvienu, no tiem lielākie uzšāvās augstumā virs 400 metriem. Kompānijas pārstāvji atzina, ka AB dambis, uz kura tika izvietota tehnika, ir ļoti garš, tādēļ visu aparatūru nācies izvietot pat lielākā attālumā, nekā tas bijis uz tilta Sidnejā. Taču vienlaikus viņi atzina, ka šis dambis Daugavā ir ļoti piemērots un drošs šādu pasākumu rīkošanai un Rīgai to vajadzētu aktīvāk izmantot līdzīgiem mērķiem. Šova laikā nekādas neparedzētas kļūmes nav notikušas, turklāt visi drošības pasākumi bijuši ļoti pārdomāti. Kā atzina kompānijas direktors, visas Rīgas jubilejas svinības noritējušas tik labi, ka viņi trīs reizes dienā sev uzdevuši jautājumu: "Vai tiešām viss ir tik labā kārtībā?" Pēc pašu speciālistu domām, sestdien notikušais salūts ir viens no lielākajiem Eiropā. Firmas rīkotais Londonas Millenium šovs un Sidnejas olimpisko spēļu šovs izmaksājis tikai aptuveni trīs reizes dārgāk un bijis īsāks nekā Rīgā redzētais. Mākslinieki uzskata, ka Mārtiņa Brauna mūzika un šovs kopumā bija īpašs un vēsturisks, jo savu jubileju svin viena no Eiropas pilsētām - Rīga. Par vienu no lielākajiem iespaidiem pirotehniķi uzskata šova finālu, kuru rīdzinieki un Rīgas viesi uztvēra ar gavilēm. Paši mākslinieki atradušies pie viesnīcas "Radisson SAS Daugava" un lielās dūmakas dēļ uguņošanu neesot redzējuši. Sarunā ar žurnālistiem pirotehniķi uzteica Latvijas Televīzijas uzfilmēto salūtu, jo, pēc viņu pieredzes, televīzijas īsti neprotot to atspoguļot, bet Latvijas Televīzijas darbs esot bijis "tiešām perfekts". Garākais uzvedums, ko Austrālijas pirotehniķi veidojuši, ildzis 45 minūtes, bet tas esot par garu, BNS sacīja viens no veidotājiem. Uguņošana Londonā Millenium svētkos ilga 18 minūtes, bet Sidnejas olimpiskajās spēlēs - 25 minūtes. Savukārt Rīgā uguņošana ilga 27 minūtes. Nākamais lielākais šovs, ko firma veidos, būšot Sidnejā, kur notiks starptautisks pasākums - jūras flotes parāde ar 15 valstu piedalīšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu