„Zaļā josta” izdod „Rokasgrāmatu vides izglītībā”

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

20. septembrī LR Vides ministrijas telpās tika atvērta „Rokasgrāmata vides izglītībā”, kas domāta ikvienam skolotājam, kuru interesē vides izglītības jautājumi un metodika, kā tos labāk pasniegt skolēniem. Bez tam šodien ceļā dosies arī „zaļais busiņš”, kurš turpmāko nedēļu laikā izvadās jaunās rokasgrāmatas skolotājiem visā Latvijā.

Latvijā nav lielas pieredzes Vides mācības pasniegšanā

Kā atzīst grāmatas autores, skolotājas Marija Grīnberga un Ligita Ridūze, vides izglītība ir samērā jauna sadaļa mūsu valsts izglītības saturā. Mums tajā nav tik senu tradīciju un pieredzes, kā, piemēram, Ziemeļvalstīs. Izvērtējot vides izglītību Latvijā, jāsecina, ka tajā ir daudz „balto plankumu”, pirmkārt, nav skaidras koncepcijas, kā šis priekšmets būtu apgūstams, kāda loma tajā ir atsevišķiem mācību priekšmetiem, nav arī izstrādāta saistība starp dažādiem izglītības posmiem. Patiesībā Vides mācības apguve lielā mērā atkarīga no katra konkrētā pedagoga ieinteresētības un zināšanām, kā arī pieejamiem materiāliem.

Lai palīdzētu skolotājiem un skolēniem vides mācības apguvē, kā arī ieinteresētu ikvienu Latvijas jauno pilsoni rūpīgāk un ar lielāku izpratni izturēties pret apkārtējo vidi, tapusi šī grāmata. Izdevums veidots, balstoties uz 12 gadu darba pieredzi vides izglītībā un 5 gadu pieredzi, iesaistoties atkritumu apsaimniekošanas projektos. Abas grāmatas autores ir darbojušās gan kā vietējo, gan starptautisko projektu koordinatores. Grāmatas rakstīšanas procesā daudz izmantota Ziemeļvalstu izglītības un vides organizāciju pieredze, kā arī idejas no dažādiem Eiropas vides izglītības semināriem un konferencēm.

Semināri notiks visos reģionos

Tomēr grāmata ir tikai viens no zināšanu apgūšanas priekšnoteikumiem, jo vajag taču prast to lietot praksē. Šā iemesla dēļ jaunās grāmatas atvēršanas svētki tiek rīkoti ne tikai Rīgas skolotājiem, bet ieplānoti arī reģionos: 26. septembrī Valmierā, 28. septembrī Daugavpilī, 3. oktobrī Jelgavā un 5. oktobrī Liepājā. Ikvienā vietā grāmatas autores Marija Grīnberga un Ligita Ridūze stāstīs par grāmatu, kā arī rādīs praktiskus piemērus, kā informēt bērnus par vides jautājumiem un atvieglot tiem vielas apguvi. Tāpat seminārā piedalīsies Pasaules dabas fonda pārstāvis ar lekciju par vides problemātikas aktualitātēm. Semināra laikā skolotāji saņems jauno grāmatu.

Grāmata tapusi ar „Zaļās jostas” atbalstu

SIA „Zaļā josta” darbojas divos virzienos – organizē iedzīvotāju un uzņēmumu izlietotā iepakojuma un videi kaitīgo preču apsaimniekošanu, kā arī īsteno vides izglītības pasākumus. Mūsu mērķis ir veidot sabiedrību, kurā uzņēmējs ir atbildīgs un apsaimnieko sevis radīto izlietoto iepakojumu, savukārt sabiedrības indivīdi ir ar pietāti pret vidi, izglītoti un motivēti šķirot atkritumus. Īpaši svarīga mūsu mērķauditorija ir skolēni – sabiedrības daļa, kas veidos mūsu nākotni rīt. Tā ir paaudze, kurai ir visas iespējas jau no mazotnes apzināties savas rīcības sekas un augt, respektējot vides vajadzības. Tieši šā iemesla dēļ bijām iniciatori „Rokasgrāmatai vides izglītībā”, kas palīdzēs skolotājiem mācīt dabas zinības un audzināt bērnos pietāti pret vidi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu