Izraēla gatavojas plašai demonstrācijai pret aiziešanu no Gazas sektora

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tūkstošiem Izraēlas policistu un karavīru otrdien ielenca Gazas sektoru, lai novērstu ebreju kolonistu un viņu atbalstītāju mēģinājumus izjaukt augusta vidū paredzēto Gazas sektora evakuāciju.

Tūkstošiem labēji noskaņoto ebreju plūst uz Izraēlas Sderotas pilsētu pie Gazas sektora robežas, lai piedalītos divu dienu gājienā pret premjerministra Ariela Šarona plāniem evakuēt no Gazas sektora aptuveni 8000 kolonistu. Valdība no sākuma aizliedza gājienu Sderotā. Amatpersonas norādīja uz risku, ka palestīniešu kaujinieki varētu Sderotu apšaudīt ar raķetēm vai arī protestētāji varētu apiet armijas blokādi un iekļūt Gazā, lai palīdzētu kolonistiem, kas solījuši pretoties evakuācijai, kuru paredzēts sākt 17.augustā. Kļūstot pieļāvīgāka pēc naktī notikušām sarunām ar ebreju kolonistu augstāko padomi YESHA, policija atļāva sarīkot gājienu, ja tas būs no Sderotas līdz Ofakimas pilsētai, kas atrodas 20 kilometrus no Gazas sektora, un ja pēc tam demonstranti izklīdīs. Taču YESHA paziņoja, ka turas pie sākotnējā plāna doties gājienā no Ofakimas uz Gazas sektora galveno apmetni Guškatifu un stāties pretim 15 000 policistu un karavīru. "Mēs dosimies uz Ofakimu kā plānots, un naktī mēs gatavosimies doties uz Guškatifu. Vienīgais, ko es varu apsolīt, ka mūsu cīņa būs apņēmīga, taču nevardarbīga," Izraēlas armijas radio pavēstīja YESHA loceklis Pinčass Valersteins. Varas iestādes ir solījušas protestētājus neielaist Gazas sektorā. "Es varu apliecināt - viņi nesasniegs Guškatifu," sacīja policijas preses pārstāvis Avi Zelba. Pagājušajā nedēļā tūkstošiem policistu un karavīru izjauca līdzīgu akciju, bloķējot ceļu protestētājiem un aplencot viņu nometni Kfarmaimonas ciemā, uz austrumiem no Gazas sektora. Gazas sektorā dzīvo aptuveni astoņi tūkstoši ebreju kolonistu, un augusta vidū paredzēts sākt viņus no turienes piespiedu kārtā evakuēt. Radikāli noskaņotie Šarona plāna pretinieki paziņojuši, ka viņi pretosies evakuācijai, nepieciešamības gadījumā liekot lietā arī spēku. Izraēlas varas iestādes baidās, ka radikālie kolonisti iefiltrēsies Gazas sektorā un tur izraisīs sadursmes ar evakuētājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu