Represijas Baltkrievijā izsauc starptautisku reakciju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējos mēnešos novērotā Polijas un Baltkrievijas attiecību pasliktināšanās vakar piedzīvoja lūzuma punktu, kad Polija atsauca uz konsultācijām tās vēstnieku Baltkrievijā, paužot publisku nosodījumu varas iestāžu izvērstajām represijām pret poļu minoritāti un iesaistot divpusējā konfliktā starptautisko sabiedrību.

Pēc trīs Polijas diplomātu izraidīšanas no Baltkrievijas jau tā saspringto gaisotni starp abām valstīm vēl vairāk saasināja prezidenta Aleksandra Lukašenko pakļautībā esošo specvienību naktī uz ceturtdienu īstenotais reids Baltkrievijas Poļu apvienības (UPB) telpās Grodņā. Reida laikā OMON aizturējusi visus ēkā atrodošos cilvēkus, organizācijas aktīvistus un neatkarīgos žurnālistus, ziņo Baltkrievijas neatkarīgais portāls Charter97. Jāpiebilst, ka saskaņā ar RIA Novosti ziņām A. Lukašenko režīms apsūdzējis poļu minoritāti centienos īstenot valsts apvērsumu Baltkrievijā. Šā iemesla pēc varas iestādes apstrīdējušas nesen notikušās UPB valdes vēlēšanas un gribējušas panākt varas iestādēm lojālu personu iecelšanu amatā. Vienlaikus ar paziņojumu par vēstnieka Tadeuša Pavļaka atsaukšanu no Minskas uz konsultācijām, Polijas Ārlietu ministrija vakar asi nosodīja Baltkrievijas amatpersonu vēršanos pret poļu apvienību, norādot, ka Polijas un Baltkrievijas attiecībās iestājusies nopietna krīze. Dažas stundas vēlāk Polijas paustajam satraukumam par situāciju Baltkrievijā pievienojās Eiropas Komisija (EK) un Latvijas amatpersonas. "Mēs par to esam ļoti satraukti. Tas notiek kontekstā ar pieaugošajām represijām pret politiskajām partijām un nevalstiskajām organizācijām, un arī neatkarīgajiem medijiem Baltkrievijā," pavēstīja EK pārstāvis Amadeu Tardio. Aicinājumu Eiropas Savienībai paust nosodījumu pret Grodņā notikušo reidu izplatījis arī Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks. Visu Polijas politisko partiju politiķi ir vienisprātis, ka Polijai jābrīdina starptautiskā sabiedrība un jāieinteresē tā par notikumiem Baltkrievijā, kur valsts varas iestādes izvērš represijas pret UPB. Kāds nesen no Baltkrievijas izraidītais Polijas diplomāts teica, ka Baltkrievijas varas iestāžu mērķis ir panākt UPB tās slēgšanu vai vadības nomaiņu ar režīmam uzticamiem cilvēkiem. Polijas parlamenta spīkera vietnieks Kazimežs Ujazdovskis aicināja stingri pretoties A. Lukašenko šantāžai. Viņš solīja savas partijas atbalstu valdības lēmumam pārtraukt diplomātiskās attiecības ar Baltkrieviju. Šādu radikālu soli pēc Polijas telekanāla 27. jūlijā veiktās sabiedriskās domas aptaujas atbalsta 63 procenti poļu, vēsta Charter97. Pilsoņu platformas parlamenta frakcijas līderis Jans Rokita un no Baltkrievijas izraidītais Polijas diplomāts Mareks Bucko pauduši nostāju, ka represijas pret poļu minoritāti Baltkrievijā palielinājušās pēc A. Lukašenko vienošanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu