Ķīnu pārņem pašnāvību un depresijas epidēmija

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pašnāvība ir galvenais nāves cēlonis iedzīvotāju grupā vecumā no 20 līdz 35 gadiem Ķīnā, kur, pēc aplēsēm, dzīvību sev atņem ceturtdaļmiljons cilvēku gadā jeb 685 cilvēki dienā, pirmdien ziņo valsts mediji.

Katru gadu pašnāvību neveiksmīgi mēģina izdarīt 2,5 līdz 3,5 miljoni ķīniešu, un pašnāvība ir piektais lielākais nāves cēlonis šīs valsts 1,3 miljardu iedzīvotāju vidū, raksta avīze "China Daily". Neproporcionāli lielo pašnāvību un depresijas gadījumu skaitu jauniešu vidū acīmredzot izraisa aizvien pieaugošais stress Ķīnas strauji mainīgajā sabiedrībā. "Sabiedrība ir pilna spiediena un konkurences, un tāpēc jaunieši, kuriem nav pieredzes, kā rīkoties grūtos gadījumos, ieslīgst depresijā," teica Pekinas psihiatrs Ļu Huns. Divos gados Ķīnā tika aptaujāts 15 431 cilvēks, kas cieš no depresijas, un vairāk nekā 60% no viņiem bija ap 20 un 30 gadiem veci jaunieši, norādīts laikraksta publikācijā. Šī aizvien pieaugošā problēma piesaistījusi valdības un arī sabiedrības uzmanību un 2003.gada augustā lika izveidot 24 stundu pašnāvību novēršanas bezmaksas "karsto līniju" visā valstī. Kopš tā laika uz šo numuru zvanījuši vairāk nekā 220 tūkstoši cilvēku, kaut gan Pekinas Pašnāvību pētīšanas un profilakses centra izpilddirektors kanādietis Maikls Filipss teica, ka ar pirmo mēģinājumu centru izdodas sazvanīt tikai 10% zvanītāju. "Tas ir ļoti bīstami, jo vairums zvanītāju ir satraukti un var impulsīvi izdarīt pašnāvību," teica Filipss. Galvenie nāves cēloņi Ķīnā ir plaušu vēzis un satiksmes negadījumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu