Indonēzija un Ačehas nemiernieki vienojas 15.augustā parakstīt pamiera līgumu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Indonēzijas valdība un Ačehas provinces nemiernieki svētdien vienojās 15.augustā parakstīt pamiera līgumu, lai darītu galu trīsdesmit gadus ilgušajam konfliktam.

Indonēzijas un "Brīvās Ačehas kustības" delegāciju sarunās Helsinkos panākta vienošanās par svarīgākajiem turpmāko attiecību pamatprincipiem. Tā paredz, ka "Brīvās Ačehas kustības" nemiernieki noliks ieročus, par to saņemot amnestijas garantijas, savukārt Indonēzija izvedīs no provinces savu karaspēku. Palīdzēt uzturēt mieru solījusies arī Eiropas Savienība (ES). Domājams, ka līdz ar to Ačehā no trīsdesmit gadus ilgas trimdas Stokholmā varētu atgriezties arī "Brīvās Ačehas kustības" politiskie līderi un princis Hasans di Tiro, ko Ačehas dumpinieki uzskata par savas valsts vadītāju. Ačehas province atrodas Sumatras salas ziemeļos, un lielākā daļa no četriem miljoniem tās iedzīvotāju ir musulmaņi, kas ilgus gadus turējušies pretī gan holandiešu kolonizatoriem, gan Džakartas varai. Šai provincē ir bagātīgas naftas un gāzes iegulas, bet ieilgusī vardarbība apgrūtina gan to apgūšanu, gan humānās palīdzības sniegšanu pagājušā gada decembra traģiskajā cunami cietušajiem. Dabas katastrofa, kurā gāja bojā vai pazuda 170 000 Indonēzijas iedzīvotāju un vissmagāk cieta tieši Ačeha, pamudināja puses atsākt sarunas, kas bija nonākušas strupceļā 2003.gadā. Izredzes uz pamieru palielinājās, kad "Brīvās Ačehas kustība" šogad atteicās no savas senās prasības pēc neatkarības. "Šis ir vēsturisks brīdis - mēs beidzot esam panākuši risinājumu, pēc kura tik daudzus gadus ilgojušies cilvēki Ačehā un Indonēzijā," paziņoja Indonēzijas informācijas ministrs Sofjans Džalils. Vienošanos viņš raksturoja kā vidusceļu starp "Brīvās Ačehas kustības" priekšlikumu, kurā tika pieprasīts ļaut tai veidot savu partiju, un Džakartas bažām, ka šādam solim būtu nepieciešami grozījumi konstitūcijā un ka tas varētu pamudināt arī citas etniskās vai reliģiskās grupas pieprasīt sev līdzīgu statusu. Indonēzija sāka militāru ofensīvu pret Ačehas nemierniekiem 2003.gada maijā, ieviešot dumpīgajā provincē karastāvokli. Pagājušā gada maijā karastāvoklis tika nomainīts pret civilo ārkārtējā stāvokļa pārvaldi, bet tieši divus gadus pēc ofensīvas sākuma province atkal pilnībā tika nodota civilajā kontrolē. Tomēr Džakarta paturējusi tur vairāk nekā 30 000 karavīrus. Žurnālistiem iebraukšana Ačehā šai laikā bijusi gandrīz pilnīgi liegta, tāpēc informācijas par situāciju ir maz, bet cilvēktiesību aizstāvības organizācijas ziņojušas par sīvu vardarbību. Tūdaļ pēc cunami abas puses neoficiāli vienojās apturēt karadarbību, lai varētu glābt cietušos, bet karaspēks atzinis, ka šo pamieru pārkāpis - tas arī pēc cunami nogalinājis vairākus simtus nemiernieku. Ačehas iedzīvotāji ačini sešpadsmitā gadsimta sākumā bija izveidojuši savu neatkarīgu sultanātu, kas pastāvēja līdz šā gadsimta sākumam, un savulaik sīvi cīnījās pret holandiešu kolonizatoriem. Ačinu valodā arī sarakstīta plaša literatūra, kuras sākumi meklējami jau trīspadsmitajā gadsimtā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu