Irākā bumbas sprādzienā nogalināti vismaz 25 cilvēki

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Irākā teroristu pašnāvnieku uzbrukumos sestdien nogalināti vismaz 25 cilvēki, kamēr Bagdādes ielās izgājuši saniknotu šiītu pūļi, lai piedalītos nemiernieku nogalinātā ietekmīgā garīdznieka bērēs. Sestdien pie Irākas Iekšlietu ministrijas bāzes Bagdādē, uzspridzinoties teroristam pašnāvniekam, nogalināti vismaz 20 cilvēki, no kuriem lielākā daļa bija policijas rekrūši, pavēstīja ministrijas pārstāvis.

Kāda netālu esošās Jarmukas slimnīcas amatpersona pastāstīja, ka viņi sniedz palīdzību vismaz 21 ievainotajam, no kuriem daudzi atrodas smagā stāvoklī. Ārsti pieļāva iespēju, ka citiem ievainotajiem palīdzība tiek sniegta citās slimnīcās, kā arī to, ka dažus cietušos savākuši viņu ģimenes locekļi. Kāda Iekšlietu ministrijas amatpersona pauda bažas, ka nogalināto skaits varētu pieaugt. Avots policijā pavēstīja, ka terorists, kurš bija tērpies civilā un vestē ar sprāgstvielām, iegājis Iekšlietu ministrijas īpašo spēku rekrutēšanas centrā Mansuras rajonā Bagdādes rietumu daļā. Šim rekrutācijas centram notikuši vairāki uzbrukumi arī iepriekš. Šis ir lielākais terora akts Irākā pēdējās nedēļas laikā. Kādu laiku vēlāk otrs terorists pašnāvnieks uzspridzinājās pie policijas kontrolposteņa uz dienvidiem no Bagdādes, nogalinot piecus un ievainojot 12 cilvēkus. Kāda augsta Mahmūdijas policijas amatpersona pavēstīja, ka starp nogalinātajiem un ievainotajiem ir gan policisti, gan civilpersonas. Terorists ar savu automašīnu, kas bija pildīta ar sprāgstvielām, ietriecās policijas postenī pašā pilsētas centrā. Policisti un policijas rekrūši ir biežs teroristu mērķis, tomēr neskatoties uz to, daudzi irākieši vēlas iestāties darbā policijā, jo valstī valda liels bezdarbs. Tajā pat laikā šiītu apdzīvotajā Bagdādes priekšpilsētā ielās izgājuši tūkstošiem vīriešu, lai pavadītu pēdējā gaitā piektdien noslepkavoto garīdznieku Kamalu ad Dinu al Gureifi. Kā jau ziņots, teroristi ietekmīgo Bagdādes garīdznieku, kurš bija tuvi stāvoša persona šiītu garīgajam līderim ajatollam Ali as Sistani, nošāva brīdī, kad viņš kopā ar diviem saviem palīgiem devās uz Bagdādes centrā esošā mošejā paredzēto piektdienas sprediķi. Al Gureifi bija ajatollas as Sistani pārstāvis Irākas galvaspilsētā. Vairākums šiītu as Sistani, kura pastāvīgā rezidence atrodas svētajā pilsētā Nedžefā, atzīst par savu garīgo līderi. Sērotāji aizpildījuši Bagdādes ielas. Daži no viņiem vicina atomātus AK-47, bet citi nes nogalinātā garīdznieka portretus. Gurefi slepkavība bija viens no trim uzbrukumiem ievērojamiem šiītu pārstāvjiem, kas notikuši 24 stundu laikā. Teroristam pašnāvniekam piektdien uzspridzinoties pie ēkas Bagdādē, kuru par biroju izmanto šiītus pārstāvošais premjerministrs Ibrahims Džaafari, tika nogalināts kāds garāmgājējs. Savukārt naktī no ceturtdienas un piektdienu savā veikalā Bagdādē tika nošauts padomnieka nacionālās drošības jautājumos Movafaga ar Rubai brālēns. Vienlaikus tika nošauti vēl četri cilvēki. Šiīti, kas veido Irākas iedzīvotāju vairākumu, bet kuri Sadama Huseina režīma laikā bija apspiesti, tagad nonākuši dominējošās pozīcijās. Nemiernieki, kuru lielākā daļa ir sunnīti, kā arī ārvalstu teroristi Irākā apsūdz šiītu līderus sadarbībā ar ASV vadītajiem okupācijas spēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu